Зима

Зима
Пролет

25 април 2016 г.

И влаковете ни като всичко друго

Поне може да се намалят инцидентите, сриващи доверието в този вид транспорт
 
Запалил се влак, макар и навръх Цветница, може да не е кой знае каква новина, след като за щастие, пострадали няма. 

Щом обаче в последните две седмици това е трета подобна новина, би трябвало да бъде, ако не друго, то поне присветване на червена лампичка, че железопътният транспорт у нас не е в много добро здраве.

Въпреки че според прясно изказване на изпълнителния директор на дружеството, то е в много по-добро здравословно състояние, понеже е отчело сериозно намаляване на загубите от края на 2014 година, и независимо от общия дълг от 470 млн. лева. Вероятно е така, само дето изниква някои въпроси, като например по-добро здравословно състояние в сравнение с какво, и какъв точно е критерият за това.

Намаляването на загубите сигурно са нещо важно, но както се вижда с просто око, особено ако човек дори само от време на време ползва железниците, от това влаковете не са цъфнали и вързали.

Никой разбира се, не очаква, че в близко бъдеще бихме могли да стигнем японците с техните влакове-стрели, които освен бързи, са най-безопасните в света, а може би единственият случай със запален влак е, когато самоубиец реши да си драсне клечката сам. Но поне може да се намалят такива инциденти, сриващи доверието в този вид транспорт, който в други страни по света все още се смята за един от основните и отношението към него е като към такъв.

Като оставим настрани какви средства отделят за допълнително повишаване на сигурността и охраната на железниците си, по съвсем обясними причини. За част от българите жп транспортът също е предпочитан, а понякога и единствен вариант за придвижване и е задължително да им се осигури безопасност на пътуването. 


Само че у нас и с влаковете е като с всичко друго – чакаме проблемите да се решат сами.


Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар