Зима

Зима
Пролет

4 април 2016 г.

"Документите от Панама" - разкриване на истината или сатанизиране на офшорките

Емил Хърсев: Целта на "панамските документи" е да се покаже колко е страшно, че има офшорен бизнес
 
Руският президент Владимир Путин и още 11 настоящи и бивши световни лидери имат сметки в офшорни зони. Това разкри проучване на журналисти от 76 държави, наречено "Документите "Панама". 

Документите, изтекли от офшорната юридическа фирма "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), разкриват как богатите и могъщи хора укриват парите си. Става въпрос за 11,5 милиона документи, в които са описани общо 214 000 "кухи" компании".

В списъците има и български фирми, на които може да бъде направена данъчна проверка. От Националната агенция за приходите са изискали данни за българските фирми и имената на хората, свързани с тях, за да направят проверка.

Фирмата, от която идват тези документи е четвъртата по големина в този сектор. Тя оперира не само в Панама, а и в други офшорни дестинации – Британските Вирджински острови, Кипър, Сейшелите. Така, че документите не са само за Панама, а и за офшорките, регистрирани в тези юрисдикции, обясни в предаването "Нещо повече" на БНР главният редактор на сайта bivol.bg Атанас Чобанов.

Той посочи, че някои документи няма да бъдат разсекретени, за да се защитят почтените фирми и лица с офшорни фирми и сметки. Това е решение на консорциума от разследващи журналисти.

Това, което се вижда досега е, че основната цел на тези разследвания са държавни глави, политици на висок ранг, като силно са засегнати политиците в Русия – лично президента Путин и неговите най-приближени хора. Има и в Китай, арабските държави, Казахстан, Исландия. Спектърът е доста широк, не знаем какво ще излезе в следващите дни, тъй като публикациите продължават. Рано е да се говори, че определени страни по някаква политическа поръчка са визирани чрез този теч на информация, коментира Атанас Чобанов.

Според него най-оптимистичният вариант след публикуването на "Документите "Панама" е да се стигне до промяна на регулацията, така че тези офшорни зони да станат по-малко сиви.

Изтеклите данни, наречени "Панамски досиета", са получени първоначално от германския всекидневник "Зюддойче цайтунг", който излиза в Мюнхен. Вестникът ги е получил от служител във фирмата, който предупредил, че рискува живота си, така че името му не е споменато в съобщението.

Разнопосочни са реакциите за "панамските досиета" в Германия, каза кореспондентът на "24 часа" в Германия Капка Тодорова:

Има призиви да не се криминализират всички, които отварят фирми в чужбина. Отварянето на фирма в офшорна зона все още не е наказуемо, наказуемо е, ако тя е отворена с някаква цел – да отклоняват данъци или да се скрият реалните собственици на дадена фирма. Сега топката е, включително и в Германия, във финансовите и данъчните служби, които трябва да проверят и засекат дали въпросните фирми и хора са платили данъците си.

Не е ясно кой е човекът, подал данните към "Зюддойче цайтунг", обясни Капка Тодорова, но допълни, че започват да се появяват данни за това кой е основателят на кантората "Мосак Фонсека":

Те са двама партньори. Единият - Юрген Мосак, е дете на германци, избягали в Латинска Америка. Баща му най-вероятно е бил висш нацистки функционер. Самият той е завършил право и веднага е започнал да се занимава със създаване на фирми в чужбина.

Според икономиста Емил Хърсев разкритията нямат да доведат до сериозни последствия, освен до сериозно промиване на мозъците на хората по света, на които се внушава, че е лошо човек да има фирма и офшорни сметки:

Тези хора от въпросната фирма (бел. ред. - "Мосак Фонсека") не са извършили до момента нищо, което да представлява престъпление или нарушение. А журналистите, които дрънкат празна тенекия, от т.нар. "Международен консорциум на разследващите журналисти" със сигурност са извършили, някои от тях, сериозни и значими престъпления. Най-малкото са присвоили чужда интелектуална собственост, документи, база данни, на което със сигурност не са имали право.

Според Емил Хърсев целта на "панамските документи" е да се покаже колко е страшно, че има офшорен бизнес. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар