Зима

Зима
Пролет

8 април 2016 г.

ЧРД, Цветанов, и да не ти приседне!

Днес, на международния ден на ромите, празнува и един от най-големите шмекери у нас – Цветан Цветанов.
 
На способността да минава между капките, да се измъква и да се изкарва по-честен от най-честния, въпреки че меко казано не е - може да му завиди цялата циганска общност, даже може и да научи нещо от него.

Звездният рожденик днес навършва 51 години, като 29 от тях той е посветил на  изгодното съжителство с българската администрация. През 1987 година Цветанов постъпва на работа като сержант в системата на МВР и е назначен за щатен служител  на Държавна сигурност. От 1997 г. работи в администрацията на МВР, като след 2001 г. става помощник на тогавашния главния секретар Бойко Борисов. Оттогава Цветанов е като домашния любимец на Бойко -  следва го навсякъде. И му е верен до гроб. Нали?

През септември 2005 година  Борисов напуска МВР, а през ноември е избран за кмет на София. Цветанов, за да не се отделя, също напуска министерството и става заместник-кмет. През 2006 г. Борисов основава партията ГЕРБ, а председател става Цветан Цветанов. 


Неразривната връзка между двамата остава и до днес и макар някои медии да се опитват да скарат двойката, тя упорито отрича да има конфликти. Дори брани отношенията си дотолкова, че двамата дават еднакви изявления в пресата. Все пак двамата функционират на принципа на мутуализма - извличат обща полза от взаимоотношенията си, като цялото съществуване зависи от симбиозата им.

Рожденикът може да се похвали със специализация в Сикрет сървис във Вашингтон,  курсове на ФБР  и  Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

В биографията на Цветанов обаче има много петна, които трудно може да се скрият, макар Ц.Ц. да е под крилото на най-влиятелния българин - Б.Б.  Министърът ни е въвлечен в поредица от съмнителни дейности, познати сред обществеността и с термина - престъпления.

И тъй като вече надхвърли 50-те, време е за равносметка. Ако не за него, то поне за хората, които дават вота си и правят възможно паразитирането му. А подаръци за рождения му ден май не са нужни, тъй като си ги е осигурил отдавна.

Първото му прегрешение доведе до данъчната проверка, назначена му през 2010 година.  По това време имуществото  на семейство Цветанови включва 6 апартамента и два гаража в София, една къща с двор в провинцията, 9 дка гори и влогове за над 100 хил. лв. Според партия РЗС половината от имуществото е придобито в периода на зам-кметуване на Цветанов. Същевременно Цветанов и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества. Според изнесените данни излиза, че благосъстоянието на семейството на вътрешния министър за около една година се е увеличило с над 500 хиляди лева и това не е резултат от законни доходи.

Макар очевадните факти, тогавашният шеф на Националната агенция за приходите заяви, че вътрешният министър е изряден от всяка една страна. Родителите на съпругата му обаче са похарчили няколко пъти повече пари, отколкото са доходите им. Поради това шефът на НАП се закани, че ще започне разследване за произхода на парите им, но думите не доведоха до действия. Впоследствие обаче въпросният шеф Красимир Стефанов е издигнат в листите на ГЕРБ и дори става депутат.

Така внезапно разследването на Цветанов приключва без оповестени резултати, а случаят се потулва.

Цветанов има серия от обвинения:

- На 30 април 2013 г. Софийската градска прокуратура съобщава, че Цветанов „в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК.

- На 24 юни 2013 г. е поискано от НС сваляне на депутатския му имунитет по второ обвинение на прокуратурата. Причината е досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП и личен приятел на Цветанов. В това производство са се събрали достатъчно данни за това, че като министър, Цветанов е отказал да изпълни исканията на прокуратурата за използване на СРС-та.

- На 10 юли 2013 г. прокуратурата повдига обвинение на Цветанов – за възпрепятстване на разследване срещу Орлин Тодоров – бивш директор на регионалното звено на служба за борба срещу организираната престъпност във Велико Търново и приближен на Цветанов.

- На 22 ноември 2013 г. прокуратурата повдига ново обвинение на Цветанов – за длъжностно присвояване в особено големи размери от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и друго престъпление по служба.

На всичкото отгоре България е осъдена в Страсбург по три дела, свързани с поведението на Цветанов относно полицейски акции, докато е министър на вътрешните работи.

Списъкът с ненаказаните прегрешения е безкрайно дълъг, но явно не е достатъчен, защото Цветанов все още заема  същия пост и вероятно продължава да извършва сходни, не особено законни дейности...

По случай рождения му ден от Lentata.com му пожелаваме да си припомни защо е в политиката и каква е функцията му – не да се облагодетелства, а да работи за  просперитета на България. Ако знае как.



Каролина Касабова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар