Зима

Зима
Пролет

12 април 2016 г.

Яне Янев е за предпочитане пред Веселина Томова. Или?

Такива са ни журналистите, такива са ни медиите, такива са ни и зрителите,  такива са интересите, толкова ни е куража...


Размисли и страсти = журналистика и интереси!
 

Една бивша журналистка, настояща зрителка се чуди:
 

В кое предаване и коя телевизия някой ще посмее сега да покани Веселина Томова? Има ли тя наистина доклад и документи? Какво пише в тях? Вярно ли е това, което тя пише или е „сензация“?
 

Съмнявам се някой да го направи.
 

Само преди година и половина Яне Янев размяташе един хвърчащ лист срещу Бареков и беше добре дошъл в няколко телевизии да разказва, колкото му душа иска. И в един неслучаен вестник брътвежите му бяха на първа страница дни наред. Не че и Афера не писа тогава срещу Бареков, но все тая.
 

В една друга телевизия на един ревлив продажник му направиха даже рубрика по време на изборите само, за да говори срещу мен – с доказателства: една снимка, която така и не показа, да разказва с коя бил летял нанякъде мъжът ми.
 

Ще кажете: такива са ни журналистите, такива са ни медиите, такива са ни и зрителите.
 

Аз ще ви кажа: такива са интересите, толкова ни е куража.
 

Защото, когато е удобно според интереса – за хора като Янето има часове ефирно време и първи страници. А когато има журналист с кураж, другите журналисти се правят на разсеяни и се оправдават с конюнктурата.
 

Нима е от обществен интерес с кой би могъл да спи Бареков, но не е от обществен интерес евентуален доклад за милиарди със злоупотреби или спекулацията с такъв. Даже Бивол пробиха в телевизиите с приемливи за конюктурата разследвания, а не с най-добрите си разследвания.
 

И си споделям размислите тук, макар да знам, че имам десетки приятели журналисти, които ще ме охулят колко ми е лесно сега, когато съм извън медиите, да говоря така.
 

Не искам да ви обидя, но знам, че съм права. И знам, че и вие знаете, че съм.
 

В момента има огромен дефицит на смислени журналисти с кураж в телевизиите. Десетки можещи хора просто слязоха от екраните, а дори не си пускат и телевизора, защото знаят какво ще видят и какво НЯМА да видят. 

И се вихрят по каналите десетки журналя и умоналивачи, които си мислят, че трябва да говорят повече, отколкото да питат. Пък и ги е страх да питат всеки. 

За справка - Яне Янев е за предпочитане пред Веселина Томова. Или?



Мария Календерска

Няма коментари:

Публикуване на коментар