Зима

Зима
Пролет

12 април 2016 г.

Роберто Кавали - дизайнерът, при когото змийските принтове оживяват (галерия)

Модната му къща е обявена за номер едно сред женските марки

 Роберто Кавали е роден на 15-ти ноември 1940 година в Италия. 

Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни щампи в модната индустрия. Нещо повече – името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му, Джузепе Роси, е бил един от членовете на италианското артистично движение Macchiaoli и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

През 1964 година дизайнерът се жени за Силванела Джанони и двамата имат две деца. Преди брака си, двойката поддържа отношения в продължение на четири години. Десет години по-късно обаче, отношенията на семейството не се развиват според очакваното и Роберто Кавали и Силванела се развеждат.

През 1980 година дизайнерът се жени за Ева Дюрингер, която не просто е негова трайна спътница в живота, но и бизнес партньор. Ева е назначена на работа като Творчески директор в комбинация на съпруга си и заедно работят по създаването на едни от най-забележителните дизайнерски идеи, използвайки различни видове кройки, материи и декорации.

Роберто Кавали има общо пет деца – Кристияна и Томазо от първата си жена и Даниеле, Ракел и Робърт от втората. Синът му, Даниеле, тръгва по стъпките на баща си и също става моден дизайнер.

Италианският легендарен дизайнер се записва в институт по изкуствата, за да се концентрира върху текстилните принтове. Като студент, той създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Роберто Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. След като навършва 32-годишна възраст, той дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

В допълнение на това, Роберто Кавали презентира дизайнерските си модели по подиумите на Флоренция.

През 1972 година, Роберто Кавали отваря първия си бутик в Сен Тропе.

Кариерата му стремглаво се развива, а марката му се разраства. През 1994 година дизайнерът представи първия си набор от матови дънки в Милано. През същата година отварят врати още бутици във Венеция и Карибите.

Неговите колекции, които включват бански костюми, бельо, парфюми, часовници, очила, аксесоари, детски облекла и мъжки облекла, се продават вече в повече от 45 държави по целия свят.

Роберто Кавали е включен в почетното жури през 1977 година на конкурса Мис Вселена, в който участва неговата първа съпруга като представителка на Австрия. Тя печели второ място.

През 2007 година Роберто Кавали си сътрудничи с водещи звезди от музикалната индустрия като Дженифър Лопес, Spice Girls и Кристина Агилера като създава модели за техните концерти и турнета.

Една от най-емблематичните колаборации на Роберто Кавали е за диетичната Coca Cola, когато през 2008 година създаде лимитирана серия бутилки.

През 2009 година дизайнерът гостува в предаването на Марта Стюарт, където изразява желанието си да покаже на света фотографски умения и да направи изложба със свои снимки от Африка и други екзотични локации.

През 2013 година Роберто Кавали получава диплома за „Управление на модата“ от Академията Домус в Милано.

Успоредно с креативността и забележителните постижения, Роберто Кавали се справя и с много критика. През 2004 година индусите протестират срещу негова колекция бельо, която включва образи от индуската митология. След острата реакция, дизайнерът изтегля колекцията и се извинява официално.

Ето и някои от най-любопитните факти за Роберто Кавали:

1. През 2010 година дизайнерът отбеляза юбилейната 40-та годишнина на своята модна къща. Компанията е обявена за номер едно сред женските марки.

2. През 2012 година Шерил Коул става муза на дизайнера. „Шерил е перфектната жена Cavalli, силна, уверена и секси“, споделя Роберто Кавали.

3. Роберто Кавали е обявен за един от 10-те най-богати дизайнери в света.

4. През 2002 година Роберто Кавали представя своя първи парфюм. Планирал е да го кръсти „Serpente“ и бутилката му е била с принт от змийска кожа, но в последствие ароматът получава името „Roberto Cavalli Parfum“.

5. Същата година Кавали е обявен за Дизайнер на годината. При приемането на наградата, дизайнерът казва: „Това значи, че Америка ме приема“.

 Емблематичният парфюм Serpentine




Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар