Зима

Зима
Пролет

5 април 2016 г.

Шокиращи условия на труд в търговска верига

Таен служител, внедрен от КТ „Подкрепа“, е получил заплата от 14 лева за един месец в българска търговска хранителна верига.
 
Шокиращи условия на труд и огромни разминавания между обявата и реалната работна обстановка. Нееднократно „Подкрепа“ са алармирали, че правата на работниците не се спазват, пише news.bg.

За да установи реалната ситуация с правата на работниците, синдикатът е внедрил свой служител по метода „таен клиент“. Работодателят остава неназован.

Дария Захариева е кандидатствала по обява за рекламния отдел на търговската верига, но я назначават като редови служител. Според обявата касиер, зеленчукар и работник топла кухня трябва да получава между 800 и 1225 лева бруто, а зеленчукарите – по 100 лева отгоре през летните месеци.

В действителност обаче заплатата е много по-ниска от обявената. Документално заплащането е 440 лева, а около 900 лева имат шанс да получават само тези на ръководни длъжности в магазина, които имат работен ден от по 12 часа на ден.

За редовия служител работното време е повече от 8 часа, „агентът под прикритие“ обясни, че й се е налагало да работи по 9 часа без храна и вода, защото не й е давана възможност за почивка. През цялото време е трябвало да стои права, защото касиерът няма право да сяда. Работодателят й обещава бонус от 300 лева, ако първите 3 месеца не се разболее, а ако доведе свой приятел и той не напусне до 3 месеца, също ще получи бонус в размер на 300 лева.

Служителите са задължени да заплащат всяка бракувана стока. Разговорите по телефона са забранени, без значение дали е спешно. Ако някой наруши забраната, глоба се плаща не само от провинилия се, но и от всички служители. Всичко това е наблюдавано с видеокамери.

Дария Захариева попаднала по време на своя едномесечен престой там на служител-отговорник, чиято длъжност била да рови в кофите за отпадъци, да снима опаковки на хранителни стоки и да изисква касова бележка от служителите за тях. Не се поощрявало и сприятеляването между колеги, тъй като се считало, че те можело да заговорничат да навредят на компанията.

Изводът на служителката под прикритие е, че работната седмица е станала шестдневна, има огромно текучество на персонал, създават се фалшиви очаквания в кандидат-служителите, работната атмосфера е отровна, има санкции, глоби и се насърчава доносничеството.

Реалната заплата на служителката под прикритие след един месец с глобите и удръжките е 14 лева.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар