Зима

Зима
Пролет

5 април 2016 г.

Беройци честват юбилей, но може да останат без трофей

Отборът се развива по старата добре изпитана схема – „ганкината”, т.е. „хубчевата”...
 
Утре (6 април) „Берое” приема ЦСКА в първия полуфинален мач от Купата на България. 

След загубата от „Левски” на 3-ти, зелено-белите имат само теоретически шансове да вземат медал от първенството, и то най-много бронзов, защото левскарите дръпнаха напред в класирането. Беройци най-вероятно ще отбележат юбилеят си (под мотото:”100 години светът е Берое”) без голям трофей. Също както бе с „Левски” миналата година. 

Вълната от местен патриотизъм обаче ни залива като цунами, и критична мисъл няма как да бъде допусната в публичното пространство.
ЦСКА е сериозен противник, играе във „В” група и Купата на България е единствения престижен приз, който може да вземат. Затова, най-вероятно беройци трудно ще се преборят за него, дано да греша.
 

Даже бунтът на фенските фракции преди десетина дни се оказа буря в чаша вода. Тогава си мислех, че в декларацията им има наченки на мисъл. Обвиниха ръководството в инертност и незаинтересованост. Въпросът е, че чак сега видяха, че от началото на сезона пред футболистите и треньора няма поставени цели! Същото ръководство беше обвинено, че не се ангажира с юбилея – вековния юбилей на клуба (а не на футбола в Стара Загора, каквато е истината)! Но на среща с ръководството привържениците се кротнаха, защото щели да включат един техен представител в управителния съвет. Явно толкоз им трябва, за да спрат да питат…
 

Годишнината ще бъде отбелязана с приятелска среща с белградския гранд „Партизан”, който е много по-закъсал от зелено-белите в тамошното първенство. Защо не се потърси среща с някой от историческите съперници? Вярно „Ювентус” и киевския „Динамо” трудно ще се навият за без пари, но може да се пробва с „Аустрия” Виена. Нали Петко Петков е легенда не само за беройци, но и за виенчани? 

Между другото Петко, топреализатор на зелено-белите има 70-годишен юбилей! Неговото име не е включено по никакъв начин в юбилейните тържества, поне засега. Излиза че феновете се гордеят със стогодишна история, дето я няма, а не помнят героите си, които са живи и в момента. То историята не започва отново с всяка нова генерация, подкрепяща любимците си на стадиона.
 


Иначе в тържествата е включено оперно представление на стадиона под Аязмото. Там ще играят „Аида”. Сигурно фракцията „Ракия форевър” са големи почитатели на оперното изкуство… Пак добре, че са случили със заглавието, нали триумфалния марш от „Аида” се пее навред по стадионите.
 

Истината за мен, с риск да обидя много от „новите беройци” е, че отборът, въпреки купите и медалите се развива по старата добре изпитана схема – „ганкината”, т.е. „хубчевата”. Каквото направят, все хубаво. Клубът има стабилни финанси, сравнително обигран отбор, конкуренцията в първенството е слаба – няма ЦСКА, няма Литекс… Влизането в тройката, минимум, и поне финал за Купата би трябвало да са постижими цели. Всъщност, има голям шанс да не стигнем до нито една от тях.
 

То и с такава политика – купуването на световно неизвестни играчи, недопускането в игра на футболисти от младшите формации не води до никакво възходящо развитие. 

Въпреки това заралии не спират подкрепата си от трибуните, но така няма какво да постигнат, само един… юбилей.


Димитър Славов, litagit.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар