Зима

Зима
Пролет

1 април 2016 г.

Гласност и перестройка

Параметрите на обявената от ГЕРБ война на корупцията

В периода на перестройката, предшествал краха на комунистическата система през 1989 г., беше дадена частична гласност на някои от най-видимите й недъзи. 


А когато става въпрос за недъзи на едно държавно управление, това почти винаги означава корупция, непотизъм и пропуснати ползи за обществото от ограбване на публичния ресурс - със или без наличие на репресивен политически апарат.

Като взе неизбежно този курс през 80-те и България, настана публичен бой по средния ръководен кадър - бушон. Перестроечно шефове на предприятия, зам.-кметове и началник-отдели в различните ведомства бяха разобличавани като конкретни и крайни виновници за всичко нередно. По-нагоре - до върховете на системата не се стигаше, а Първият веселеше актива на Партията с лозунга за вътрешна консумация: "Да се снишим, другари, докато мине бурята."

От въпроса в Лондон за огледалото и Пеевски през февруари управляващите са в подобна бурна фаза на борба с корупцията. Премиерът Борисов спря еднолично няколко от най-едрите обществени поръчки само заради "съмнения", че ще отидат отново при депутата от ДПС чрез свързваната с него "Водстрой 98", а в сряда вечер късата персонална клечка изтегли шефът на "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ), арестуван в акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура.

Както вероятно всички са били убедени, че е така - съобщено беше, че почти всяка дейност в агенцията е била инструмент за рекетьорски частни приходи. 


"Това е борба с корупцията. Шефът на ДАИ е член на ГЕРБ, няма да пожаля никого", обясни в четвъртък премиерът Борисов, за да няма неясноти по въпроса. А зам.-председателката на парламентарната група Цвета Караянчева уточни, че "ГЕРБ не опъва политически чадъри над никого и за нищо".

"Ние ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема, но тя ще се възпроизведе отново, защото в агенцията е концентриран огромен интерес", коментира унило главният прокурор Цацаров. Вероятно защото през август 2013 г. пак толкова ефектно и пак със същите обвинения беше арестуван и тогавашният шеф на ДАИ Валентин Божков, назначен от предишното правителство на ГЕРБ - "съгласувано с премиера Бойко Борисов", както съобщиха тогава от министерството на транспорта. За изправяне пред съд обаче историята мълчи.

Междувременно борбата с корупцията при обществените поръчки също претърпя интересно развитие. Една от спрените от премиера още в етап подаване на оферти, беше за ремонта на Зимния дворец в София на стойност 35 млн. лв. "От моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви през февруари Борисов.

В сряда обаче правителството изненадващо реши да пренасочи тези пари от залата в София към новата зала "Арена Бургас", която се строи от... консорциум с "Водстрой 98". 


Как ще се развият нещата с другите предстои да видим, но ако Пеевски, който олицетворява интересите на ДПС в бизнеса с държавни поръчки, наистина е решил да излиза от него, това, изглежда, ще е едно дълго излизане.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар