Зима

Зима
Пролет

11 април 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (4-8 април)

Понеделник, 4 април

Борисов упрекна медиите, че не обръщат внимание на факта, че редовно се дават допълнителни пари за пенсионерите.

"За всеки Великден, за всяка Коледа пенсионерите вече свикнаха над 50 млн. лв. да получават бонус. И въобще не ми се свиди, дето се вика."

Пенсиите, това е важното! Може да са малко, но са от сърце. Което никак, ама никак, не кореспондира с някои настроения във вашите среди. Според последното изследване на „Екзакта” сред 56-те процента недоволни от работата на кабинета българи най-често се срещали хора на възраст над 60 г., с нисък стандарт. Тоест, вие! Което е грозна неблагодарност!

Абе, да ви питам. Верно ли, че по цял ден оцветявате книжки? То навсякъде било станало мания сред последната възраст, даже „Амазон” обяви, че пет от десетте най-продавани продукта в платформата са именно книги за оцветяване за възрастни, но не знаехме, че и вас е засегнало. Ама така ще е, като има премиер, дето се грижи…

Ей, неуважително е да се поставят пенсионер и тояга в едно изречение, но понякога е неизбежно!

Мандатът на шефа на СЕМ Гого Лозанов изтече и той така и не успя да консумира символичния морален акт на оставката си. Членовете на СЕМ не успяха или не пожелаха да му я гласуват. Не беше честно. Така излезе, че се прави на какъвто не е.

Пък актьорът Владо Карамазов се похвалил в профила си във ФБ, че се видял с Джеръми Айрънс. Отишъл да гледа постановката "Дългият път на деня към нощта", в която Айрънс играе, и след представлението се заприказвали. Владо вика, че над 10 минути си говорили  за театър, главно с ръце.

А поетът Ивайло Диманов (какви сме завистници само!), взел, че отишъл в профила на Джеръми Айрънс да види дали той се е похвалил за срещата си с Владо Карамазов. Дума не бил споменал.

Карамазови

Естествено, че няма да спомене. Прав беше Веждито навремето, когато каза, че трябва да се научим да уважаваме себе си. Не да викаме "българския Майкъл Джексън", а те да викат „американския Пешо". Така, де, защо да не викат британският Владо Карамазов?! Ние да не сме по-долни?

Вторник, 5 април

„МВР ще превъзпитава роми и младежи”, пише „Сега”. Министър Бъчварова обяви, че кабинетът бил изготвил 110 мерки за превенция на битовата престъпност, която в над  60% от случаите била свързана с безработни цигани. И затова трябвало да им се осигури  заетост. Това щяло да стане с "хоризонтална" политика и "многопосочни" мерки. Дано да стане.

Тия отиват там, откъдето Цветанов се връща: „Ние не трябва да приемаме, че битовата престъпност  е функция само на МВР! Защото тя е свързана с осигуряването на съответната трудова заетост на ромите. Знаете, че с приемането на стратегия за интеграция на ромите, там говорим за комплекс от мерки, които са интегритет на секторни политики.”

 „Интегритет на секторни политики”? Ето това е истината. И да не се забравя, че освен на циганите, престъпността е функция също и на МВР. А в мерките на Бъчварова не виждаме нищо такова.

Боже, и като си помислим, че тоя може да стане президент… Наистина може! Като му гледаме интелекта, не би трябвало да може, но като гледаме средата – партийната и обществената - като нищо може. Пък и честно казано той не се откроява особено в герберско обкръжение. Оня ден написахме на едно друго място, че сложен до Борисов дори не стои толкова нелепо. Те са родени един за друг. Това, струва ми се, е най-обидното нещо, което сме казвал за нашия премиер…

Ако е речено, и това ще ни мине през главите. Търговията с чудеса е в тежка криза напоследък. И тогава, помнете ми думата, дори и щъркелите ще откажат да летуват у нас.

Една малка птичка се покачила на гърба на орела. И той се издигал, издигал и тя с него. И когато той каталясал, тя подхвръкнала от гърба му и продължила да се издига още малко… Колаж Вл. Дойчинов

Като казваме герберската среда, казваме го съвсем отговорно. В „Дневник” публикуваха писмо от ПГ на ГЕРБ до Тетка Цачева да освободи Цветанов за рождения му ден. Ето го едно към едно, пък вие си преценете:

„Уважаема г-жо председател,

Моля да бъдЕ освободен от пленарно заседание и парламентарен контрол на 8 април 2016 г., ПОРАДИ СИСТЕМЕН НЕДОСТИГ НА ВРЕМЕ ЗА БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО МУ ХОРА, поради непрекъснат рецидив на прекомерна ангажираност с проблемите на структурата на партията и парламентарната група, поради летящите му апостолски ангажименти и плътната камара на хорски тегоби и призиви за помощ, под която пребивава НАШИЯТ ОБИЧАН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ – г-н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, по повод тачения от всички нас празник, неговия рожден ден!”

„За какво служи интелектът, ако не за да служи?”

В един град, на една улица, имало три обущарници. На едната пишело: „Най-добрият обущар в страната!” На втората пишело: „Най-добрият обущар в града!” Третият скромно се рекламирал: „Най-добрият обущар на тази улица!” Та искам да кажа, че е важно Цветанов да е най-добрият на улицата на ГЕРБ, пък какво мисли останалият свят, то е без значение. По данни на „Екзакта” Цветанов бил най-одобряваният лидер на парламентарна група. Оня ден прочетох някъде: „Ако изглежда глупаво, но върши работа, значи не е глупаво“. Печели ли изборите? Печели ги?

Чак не ми се вярва, че е станал на 51 години. Никога не бихме му дал толкова. Казват, че мъдростта била гънки, а не бръчки, ама той и бръчки няма. Направо остарява като катедрала, без грам да се променя.

Депутатите от ДПС Митхат Метин и индобългарите Илия Илиев и Бат' Сали предлагат промени в Изборния кодекс с цел да се улесни гласуването на циганите, като им се направят секции в махалите. Според вносителите кметовете често местели секциите на труднодостъпни за ромите места. В Кюстендил например им определили секция на 5 км от махалата. Или пък се подбирали места, които са прекалено тесни, за да побeрат желаещите.

Понятието „недостъпни места” по отношение на циганите е методологически сбъркано. Такива места не съществуват. И освен това да изминеш пет километра за 20 лв. не е чак пък толкова много, не ли? Пенсиите за промоция с 1 лев отстъпка обикалят цяла София. А това с тясното е направо абсурдно. Забелязал сме, че когато в една стая влезе циганин, колкото и да е тясна тя, веднага се изпразва и става широка. Не знам защо така се случва, но е факт. Забелязал сме също, че хората на опашката пред циганин са силно сгъстяеми. Както си седят по един на квадратен метър  и изведнъж се събират по десет. Същото е и в автобуса. И на открито се забелязва тази тенденция, особено ако циганинът се пада от наветрената страна. Изобщо на циганите навсякъде им се прави място и не знам защо все са недоволни.

Сряда, 6 април

"24 часа", който единствен имал достъп до "Панамските документи", пише: "Няма български политици сред собствениците на офшорки. Засега."

Представяте ли си как се свиват сърчицата на някои български политици? Например на Данчо Ментата. Седи и се чуди туй „засега” докога ще издържи. Само примерно казваме Ментата. Просто звучи правдоподобно, а той може и изобщо да не знае за съществуването на "Мосак Фонсека". Макар че е по-вероятно да знае. Все пак те с Делян Пеефски писаха закона за офшорките. Турците имат поговорка: „Преди да откраднеш минарето, трябва да измислиш къде ще го скриеш.” Щото, когато откраднеш нещо толкова голямо, не можеш да го скриеш под дюшека. Турците са умни! Но пък Цонев и Пеевски не са турци…

Шефът на НАП Бойко Атанасов изпратил писмо до където трябва с искане да му съобщят кои българи са се ползвали от услугите на "Мосак". За да разследват случая и да вземат мерки. Мерките ги помните от германския диск с швейцарските сметки. От тоя диск се разбра, че някои българи са държали в швейцарски банки къде 200 млн. евро. Но не се разбра кои, поради мерките на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов. Няма и да разберем. Кольо Парамов вика, че дискът бил откраднат. Колегите от „Сега” изреждат и други случаи, когато са взети подобаващи мерки: "Офшорлийкс" през 2013 г., "Люклийкс" (2014 г.), "Суислийкс" през 2015 г.

Проф. Гарабет Минасян твърди, че за периода 2010-2014 г. в чужбина били изнесени над 8 млрд. евро български капитали. Обаче не отивали в офшорни зони, „защото собствениците не са толкова вещи, за да могат да управляват тези активи далеч от България”. Главно в швейцарски банки се складирали. Което обяснява големия интерес към германския диск.

„Труд”: „НС отхвърли реформата на Бъчварова в МВР. Тя: Депутатите не ме разбират.”

Веднъж не я разбраха и тя орева орталъка. Мен 25 г. вече не ме разбират! Нито депутатите ме разбират, нито политиците. И да беха само те! Вкъщи не ме разбират, в службата не ме разбират… Аз сега немам служба, но когато имах много не ме разбираха… Жената не ме разбира, децата не ме разбират, тъщата пък не се и опитва. Читателите не ме разбират. Аз самият рядко се разбирам… С една дума тотално сме неразбран. Но пак не се оплакваме. Щото, както е казал Конфуций, тарикат мъж не писка. Не, Конфуций друго беше казал: Само глупакът се безпокои, че хората не го разбират. Мъдрецът се притеснява, че той не разбира хората. Нямате представа как се притеснявам. 24% от българите били готови отново да гласуват за ГЕРБ. Никога няма да ги разбера и това ме побърква.

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон цъфна с офшорка в „Панамските документи”. Политиците са едни и същи навсякъде. Това, което ги прави различни, са народите. При овчите народи политиците си правят каквото си искат. Обаче исландците не са от овчите народи. В Рейкявик излезли 20 хил. души, което е 7% от цялото население на страната, все едно у нас да излязат 500 хил. души, и Гунлаугсон беше принуден да се оттегли.

И италианците не са от овчите народи. Ренци посетил Неапол оня ден. Но го посрещнали по начин много различен от този, по който посрещнаха Борисов в Сандански. Стотици млади италианци му засвидетелствали най-искрените си чувства. И те хич не били хубави. Поне като се съди по изразните средства -  павета, бутилки, тояги и книжни бомби… Не, че го препоръчваме, просто да знаете, че има и такива работи по света.

Не казваме, че ние сме от овчите народи, но пък и не сме бог знае колко далече от тази мисъл. Щото, ставало е дума, овчите народи се познават по магарето, което ги води.

Националният протест срещу здравни реформи, организиран от БЛС, събра едва около 300 медици. Една голяма болница хора.

През 2010 г. написахме, че Борисов ще ни научи на гражданско общество. Само някой да произнесе думата „протест” и той веднага отстъпва. Ако се задържи на власт 4 г., гражданското общество така ще укрепне, че след това и Костов да дойде, ще трябва да се съобразява с него.

И не сбъркахме с Борисов. Сбъркахме с народа. Много невъзприемчив се оказа, а и мързелив също така. Не му е достатъчно, че му се дава шанс да направи ГО, иска му се Борисов да му го направи! Е, това надминава качествата му и, което е по-важно, недостатъците му.

Четвъртък, 7 април

В естонската столица Талин въвели безплатен градски транспорт. От кметството установили, че броят на хората, използващи градския транспорт, е нараснал и увеличили превозните средства. И за да намалят замърсяването и задръстванията, го направили безплатен.

Не се прави така! Първо се вдига цената на билета. После се намалява броят на превозните средства, да са колкото може по-рядко. Например жителите на кв. „Редута” вече си пожелават нещо за щастие като видят автобус № 72. По-рядко от коминочистач се среща. И чак тогава сядаш да мислиш за задръстванията и замърсяването. Поне в София така правим. В това отношение ние сме по-близо до Венецуела, отколкото до Естония. Нали разбрахте какво направи Мадуро? Въведе четиридневна работна седмица, за да се пести енергия. Помнете ми думата, тия един ден ще открият, че ако изобщо не работят, ще си спестяват всичката енергия.

Северна Корея атакува Южна с лайняни бомби. Извинявам се за израза, но е точно така. Пускали им балони, пълни с таковата. И имали таймер с малък експлозив, така че да се разсипе над определени градски места. Интересно от къде вземат материал, както немат какво да ядат… Абе има и по-зле от нас, ама това някакси не ме успокоява.

Голяма драма в БСП. От касата на ПГ изчезнали 130 хил. лева. В тази каса се съхранявали парите от членски внос на депутатите и част от безотчетни средства, които получават за представителни разходи. Пред Mediapool говорителят на БСП Атанас Мерджанов, който е близък до председателя Миков, заявил, че "съмненията все още са в касиерката”.

Наско ми е приятел, ще му звънна. Таман ще го питам и как ги прави тия работи с близостта. Беше близък на Станишев, сега е близък на Миков. Интересно, ако Нинова стане шеф, дали възнамерява и на нея да е близък?

Какво нещо е да си в опозиция, майка му стара! Когато си на власт не си знаеш парите…

Абе, да не би Миков да ги е пропил? Това са много пари, но не бих казал, че са му над възможностите.

Петък, 8 април


Една по една започват да изпълзяват българските офшорки от "Панамските документи". Николай Банев, който ще се кандидатира за президент, щото като комсомолец ги изучил политическите работи, и жена му Евгения имали къде 10 броя. Според икономическия анализатор Мирослав Иванов цъфнал и депутатът Пеевски с офшорката Cibole Services Inc., която притежава „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, която пък през 2012 г. купи "Техноекспортстрой" с кредит от КТБ. Появи се и оръжейният търговец Петър Манджуков с Kegel Asset Management, регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г. През 2012 г. я отстъпил на жена си Иванета. Оръжейният търговец Манджуков, ако си спомняте, е носител и на орден „Стара планина”, връчен му от президента Първанов. Навремето много се чудихме защо му дадоха най-високото държавно отличие. После дадоха и на агент Бор, на агент Сава, на Тодор Батков, нещатен сътрудник, и ние престанахме да се чудим. (Манджуков е бил агент Омортаг.) Разбрахме отнякъде също така, че човекът е дал за кампанията на Първанката 600 хил. лв., което вече премахна и последните съмнения, че наградата е незаслужена.

„Руснаците използват 32 брезови пръчки, за да запалят двигателите на "Съюз"”, пише OFFNews. Ракетният специалист и блогър Филип Техеров обяснил, че това бил един изключително евтин метод за стартиране на двигателите. Струвало им копейки.

В Русия брезовите пръчки и изобщо пръчките са много популярни. Под наименованието „показалка” пръчката все още широко се използва в образованието. В здравеопазването също. Руски учени доказаха, че боят с пръчки лекува всичко. При бой с тънка пръчка по голо дупе се освобождавали ендорфини, хормоните на щастието, които предизвиквали чувство на еуфория, намаляване на апетита, освобождаване на сексхормони и общо укрепване на имунната система. Вижте само колко неща накуп се добивате за без пари!

Пръчкотерапия

Пенсиите, а? Обърнете си внимание на здравето доде не е станало късно! Хоспитализацията не е задължителна, може да се прилага и домашному. (Горе, дето писахме, че не е уважително да се ползват пенсия и тояга в едно изречение, го зачертайте. Не е уважително, но е здравословно!)

Ако достатъчно дълго седиш в журналистиката, неизбежно идва момент, когато можеш да си бръкнеш в старите файлове и да извадиш чисто нова статия. Трудно е първите 10 г., после нещата почват да се повтарят и не е нужно да ги пишеш втори път. Днес например „Сега” съобщава: „Прозявката охлажда мозъка”. И ние сме подготвен за тази новина още от 2007 г., когато проф. Ендрю Гелъп от университета в Ню Йорк откри, че прозяването е сложна операция за регулирането на температурата на мозъка. А Павлина фон Мецлер посъветва да се прозяваме поне по 5 мин. на ден. При прозявка кислородът влизал чак до основата на продълговатия мозък, който командвал главния. Много важни открития, които според нас ни оневиняват напълно. И ние още тогава написахме, че в светлината на тези открития излиза, че сме на това дередже не защото сме се прозявали много, а защото не сме се прозявали достатъчно. И вече десет години настояваме гражданските организации да поемат почин и преди изборите да се направят няколко кампании по прозяване. Нищо няма да загубим, най-много да си охладим мозъците.

„Труд” се чуди как да се кълчи, та да изкара американците по-големи гадняри, отколкото са. Вчера писаха: „Раздухват панамска пушилка, спасяват долара”. Оня ден сочеха Сорос и „Отворено общество”. Днес какво измислили: „Българският чимшир е на изчезване заради американската бяла пеперуда”. Не пише, че това е станало по проект, финансиран от „Америка за България”, но то се подразбира.

Чимширът, пишат колегите, бил единственото българско вечнозелено растение. Вечно зелено и на нищо не мирише. Поради което Захари Стоянов наричал чемшири някои български политици навремето. И днес е пълно с чемшири… Не искам да ви плаша, но някои видове чимшир живеят по 800 години.
Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар