Зима

Зима
Пролет

18 април 2016 г.

Веселин Ранков: Днешната България не е тази на Левски!

"Ние трябва да помислим за нашите деца, които напускат държавата и не искат да живеят в тази система."

"Това сега не е България на Левски. Народът не е спокоен, а е тревожен в битов аспект. Това намалява кръгозора, не се гледа в перспектива, гледа се само в днешния ден. Не се вглеждаме в мига, защото той е безкрайност. Има едно житейско късогледство." 

Това констатира актьорът Веселин Ранков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той разказа за новата си роля и премиерата на постановката "Тайната вечеря на Дякона Левски", мястото на тогавашните идеали в днешни дни и за разделението в културните среди.

"Говорихме със Стефан Цанев и режисьора Асен Шопов, който беше недоволен в някои аспекти. Самият Цанев бе учуден, че цели негови пасажи от текста са звучали по особен начин в зависимост от времето. Сега изскачат някои нови неща, които вълнуват мен, децата ми и младите. Основната таргет група са именно младите. Хората намират спектакъла за вълнуващ", коментира Ранков.

Попитан, защо идеите на Левски не са били възприети от най-близките му хора, Ранков отговори: "В спектакъла ни, който се играе в три поредни вечери в театър "Българска армия", се вижда, че в момента на пристъпване към бесилката у Левски съзрява идеята за свята и чиста България. В следващия момент си мисли, че сме готови за република. Останалите решават, че е по-добре той да загине, защото не могат да изпълнят всички тези завети, които изпреварват времето", разказа още актьорът.

"Ние трябва да помислим за нашите деца, които напускат държавата и не искат да живеят в тази система. Идеалите на Левски са недостижими, защото има твърде много партии. Утопията му е, че държавата трябва да бъде водена и управлявана от идеала. Ние не сме се променили много след 100 години, а и не можем да направим много неща в някакъв си преход", добави Веселин Ранков.

Актьорът коментира разделението на културните дейци по следния начин: "Визират се личности, които са свършили нещо лошо за дейците. Избраниците са хората, които трябва да се грижат за тези, които са ги избрали. Когато те загърбят всичко, гледайки своите интереси, тогава те трябва да се махнат".


Няма коментари:

Публикуване на коментар