Зима

Зима
Пролет

6 април 2016 г.

Консорциум разследва, майно льо

В началото може и да е Истината, но накрая ще победи Реалността

Поздравления за продуцентите на „Панамски досиета” – правителствата на САЩ и Швейцария и неправителственото „Отворено общество”

Светът пее вероятно най-скъпата създавана някога народна песен, преведена на езиците на всички народи.

Поздравления за продуцентите на „Панамски досиета” – правителствата на САЩ и Швейцария и неправителственото „Отворено общество”. Които успяха да привлекат стотици изпълнители от десетки държави, да им измислят атрактивно име като Международен консорциум на разследващите журналисти и да им обещаят лични срещи с Истината, а след това и със Славата.

Присъединете се към Консорциума и ще ви дадем пропуск за свободен достъп до непристъпните досега погранични зони на законното и полузаконното, на неморалното и полуморалното. Ще ви финансираме престоя вътре даже да продължи месеци, дори да се проточи с години, и няма да се тревожите за нищо.

Единствено ще четете, докато ви заболят очите, ще си подчертавате и сами ще си правите изводите. Сами ще отсеете чии ризи са чак невъзможно кирливи, по чии има леко съмнителни петна и чии ризи са снежнобели, но просто са носени от алчни хора

А ако се загубите в информацията – ще ви ориентираме кой има две и повече ризи и ги е раздал на приятелите си от детството.
 

Ще обещаем, че няма да има спирачки, че няма да бъдат поставяни граници. Ще се ровите на спокойствие, а после напълно спокойно ще можете да разкажете всичко изровено за абсолютно всеки.

Знаем, че е прекалено изкушаващо и няма да откажете. Знаем, че на Истината не може да се откаже, хеле пък да й откаже такава расова порода като разследващите журналисти. Знаем и още нещо, което вие предварително няма как да знаете – че в началото може и да е Истината, но накрая ще победи Реалността.

Нали разбирате, че няма как да получите съвсем срещу нищо достъп до библиотеката на финансовата Ватикана, че и на всичко отгоре да ви се плащат разноските. Нали разбирате, че накрая трябва да хвърлим един поглед върху изровеното от вас и евентуално да нанесем леки корекции. Нещо като право на вето, нещо като право на цензура, но напълно заслужено право.

Нали разбирате, че никой не се захваща да организира и инвестира в толкова мащабен и скъп процес за търсене на финансовата Истина, ако после не знае за какво ще я използва. Нали разбирате, че на никого Истината не му трябва самоцелно, за да му е все едно каква ще бъде тя и до какво ще доведе. Няма начин да не разбирате също, че всеки има своя собствена Истина.

Не искам да се съмнявам, че селектираното от целия свят по своята елитност разследващо стадо всъщност не е толкова расово. Не искам и да допускам, че само е пожелало да бъде впрегнато в търсене на Истината заради нещо друго освен заради самата Истина. Затова и с най-състрадателните си физиономии ще попитаме Консорциума за днешното му емоционално състояние – харесва ли ви това, което се получи.

Чувствате ли се използвани от продуцентите, усещате ли се още като търсачи на универсалната Истина, или повече като наемници на нечия правителствена Истина. На собствената ви наивност ли се дължи това и останаха ли ви сили да започнете ново разследване за смисъла на вече приключилото.

Защото не искаме да оставаме с впечатление, че главното е било да разберем кои са приятелите на Путин и че тези приятели са му много скъпи. Западната истина за корумпирания руски президент би трябвало да се смята за отдавна вече доказана, а освен това и ефектите от доказването й са вече проверени. Да не би вече да се доказва умопомрачителното влияние на корупцията върху мозъка му, който му е изтървал края и е избрал панамското скривалище да трупа бели пари за черни дни точно под носа на САЩ.

Този не е само алчен, но е и алчен идиот – това трябва да е новата Истина за Путин, защото старата я знаем повече от добре и няма нужда да правиш цял разследващ консорциум, за да я повтаря.

Как обаче същият консорциум не изрови нито една не кирлива, не леко замърсена, а поне чисто бяла американска риза. Нали разбирате, че най-малкото за пред хората не е удобно. И че самите вие трябва да бъдете разследвани как точно сте разследвали. А най-добре е сами да си направите разследването, защото си го дължите на самите себе си.

В тази история вие сте в ролята на глупците – дали поради наивност, дали поради добре направена сметка. Дано да е първото, въпреки че няма никакво значение за последствията. Но поне предполагахте ли какви могат да бъдат те, или това не беше включено в договора с продуцентите. Вие просто трябваше да напишете приличен текст за народна песен, а после те да си я аранжират и разнасят по света. Приходите за тях, славата за вас.



Честита ви тогава първа слава - вече свалихте правителството на Исландия. Което е много хубаво и особено подходящо, защото не може разни малки исландски невзрачници да се вземат толкова на сериозно, че да преговарят за убежище на голямата уста Едуард Сноудън. Но вие не сте като него ренегатски портаджии, вие сте цял разследващ консорциум.

Продуцентите на „Панамски досиета” успяха да привлекат стотици изпълнители от десетки държави и да им обещаят лични срещи с Истината, а след това и със Славата



Калин Руменов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар