Зима

Зима
Пролет

6 април 2016 г.

Велизар Енчев: Откритите пари у Цветелин Цветанов са за партийната каса на ГЕРБ

Депутатът още в края на миналата година изнесъл повечето смущаващи факти за работата на Цветелин Цветанов
 
 "Откритите стотици хиляди левове у шефа на ДАИ Цветелин Цветанов са за партийната каса на ГЕРБ."

Това мнение изрази пред bTV независимият депутат Велизар Енчев. Важният въпрос според него е дали следователите ще посмеят да бръкнат толкова надълбоко.

Енчев посочи, че Цветанов е назначен без конкурс и попита кой е настоявал от Плевен да бъде назначен. Според него, възможно е да става дума за т.нар плевенска група депутати.

Велизар Енчев припомни, че още в края на миналата година е изнесъл повечето смущаващи факти за работата на Цветелин Цветанов чрез въпрос към Ивайло Московски. Народният представител използвал информация от протестиращия срещу корупцията в ДАИ Николай Колев - Босия, главния секретар на агенцията Войновски и гонения на няколко пъти Иво Кръстев. Министърът обаче неглижирал темата, а председателят на парламента Цецка Цачева категорично забранила на Велизар Енчев да кани Босия в парламента за пресконференция.

Народният представител смята, че Ивайло Московски не е пряко отговорен за корупцията в ДАИ, но носи отговорност като принципал. По същия начин, по който премиерът носи отговорност за министрите си и би трябвало да следи парламентарния контрол.

Според бившия транспортен министър Данаил Папазов сегашният министър Ивайло Московски вероятно не е запознат в детайли със случващото се в автомобилната администрация, но все пак е задължен да се интересува от всичко, ставащо в системата на МТИТС.

По отношение на арестувания шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, Данаил Папазов разказа, че е имало съмнения за качеството на работата му като шеф на администрацията в Плевен.

„Още тогава имаше сведения, че има нарушения главно в изпитите за шофьори. Имаше такива сведения, макар че нямаше абсолютно доказани данни и заради това ръководството на ДАИ в лицето на г-н Димитър Ганев го освободи", каза бившият министър.

Той припомни, че когато влязъл в транспортното ведомство също имало акция срещу завареното ръководство на ДАИ, която довела до смяна на шефове, реорганизация и разследване, като обаче последното не довело до особен резултат.

"Трябва да стане абсолютно ясно на всички в тази държава, че политиците трябва да спрат да се месят в професионалните дейности", заяви Папазов. 


Той призна, че също е бил обект на натиск: „от регионалните ръководства на управляващите партии - да се назначават хора, които много често нямат нищо общо с автомобилната администрация". Папазов призна за няколко подобни искания - във Враца, Хасково, Плевен и Кюстендил.

Ексминистърът посочи, че е парирал натиска като е въвел конкурсното начало, но и призна, че не може да твърди, че това е сложило край на нарушенията.

След разкритията за корупционни схеми в ДАИ и арестите на шефа на агенцията и нейни служители, транспортният министър Ивайло Московски ще трябва да отговаря на въпросите на прокуратурата.

Велизар Енчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар