Лято

Лято

6 април 2016 г.

Перла, родена в тишина, ни представя на световен конкурс

С красота, дух и воля Велмира от с. Алваново печели титлата „Мис Тишина 2016“

Непознато от рекламите и жълтите писания момиче ще представи страната ни на европейски и световен конкурс за красавици. Велмира Стефанова е далеч от суетата и показността на силиконовите принцеси, които тя има на какво да научи за истинската красота и сила на духа. 


Момичето е глухонямо. То спечели правото да излезе с името на България на форума в Прага, след като грабна короната на национален конкурс през март. Тогава 24-годишната хубавица се окичи с приза „Мис Тишина 2016“ на пролетния бал и конкурс, организиран от Съюза на глухите.

Новината за наградата стигна до медиите от съселяните на изящната девойка, което сега живее в търговищкото село Алваново. Те споделиха радостта си, че Мира заслужено е оценена, и й пожелаха да грабне и короната в Чехия, с надежда, че това ще й разкрие широки хоризонти в живота.

Тазгодишната мис сред нечуващите живее скромно с майка си. Двете се преместили в Алваново преди 4-5 години. Мира е завършила гимназията за деца и младежи с увреден слух в Търговище. Взела специалност мебелно производство и за кратко работила като тапицер. Пробвала се и като шивачка. Сега е безработна, а пенсията й, като глухоняма с 90% инвалидност е 110 лв. Майка й Румяна Митева също е безработна, но двете всячески се борят с недоимъка и намират сили да се усмихват. Днес имат повод да са щастливи, въпреки че подготовката за пътуването до Прага ще ги потопи в заеми.

„Гледам я сама от 8-годишната й възраст. Тогава се разведохме с баща й и останахме двете без помощ и подкрепа. Родом сме от Шумен, но дойдохме в Търговище, за да може тя да учи в специализираната гимназия тук. Никога не е било лесно, но продължаваме. На Велмира не й е хубаво на село, защото няма среда, няма забавления, но това е положението. Затова много се надявам тя да успее на този конкурс и той да й помогне да уреди по-добре бъдещето си. Там първо ще избират Мис и Мистър Европа, Азия и т.н., а накрая и Мис и Мистър Свят“, разказва майката.

Докато говорим, ме разпознава и си припомня как преди 8 години вестникът ни е писал за тях двете. „Тогава беше по много неприятен повод. Съученици на дъщеря ми от глухонямото училище ни нападнаха през нощта в квартирата ни в Търговище. Тя си е красавица от малка. Години наред танцуваше модерен балет, пътува по конкурси и извън България. Получава награди. Момчетата много я харесвали, но тя била недостъпна и решили да я насилят. Нахлули в жилището ни, докато спим. Напръскали я със спрей, но тя успяла да избута момчето, което се опитвало да я затисне в леглото. Тогава тренираше айкидо и това ни помогна. Аз се разбудих от боричкането и се разкрещях, ударих другото момче. Останалите, които бяха в коридора и пред апартамента, се уплашиха и избягаха“, спомня си Румяна. С горчивина допълва, че тогава на хлапаците, които били 9-10 клас, им се разминало и не понесли наказания. Надява се, че все пак са се осъзнали и повече не биха посегнали на беззащитно момиче.

Станалото разстроило много Мира, която дълго време се страхувала и срамувала. Спасява я школата по танци в Търговище. Ръководителката й обаче заминала зад граница и съставът се разпаднал. Затруднени финансово, двете с майка й решили да си купят къща в селото, което е близо до Търговище.

Красотата на Мира не й помагала в живота досега. Родила се с увреден слух. В училище я научили на отделни думи, но не й се разбирало добре.

„Животът за глухонемите е много труден. И за хора без увреждания е проблем да си намерят работа в малкия град, пък на село съвсем. За такива като дъщеря ми,е направо подвиг да успеят в живота“, споделя майката.

Амбициозното момиче обаче не се предавало и следвало мечтите си. Преди да стане „Мис Тишина 2016“, пробвало на предишни издания на конкурса, където стигало до трето място. Наградите я отвели на екскурзия в чужбина.

Проучила възможностите и установила, че хора с увреждания като нейното имат по-добър шанс в чужбина, например в Италия, където системата не ги изолирала. Мечтаела да замине за там. Майка и дъщеря се надяват, че може би конкурсът в Прага ще бъде решаващата стъпка по пътя на сбъдването на надеждите. Велмира трябва да бъде там от 8 до 21 юли. Преди надпреварата ще имат 10 дни подготовка с усилени репетиции и дефилета.

Разходите ще бъдат поети от Съюза на глухите, надява се майката, но все пак е угрижена. За пролетния бал и конкурса „Мис и Мистър Тишина“ трябвало командировъчните до Бургас да бъдат поети от организацията по местоживеене, но тя отказала. Румяна се притеснява отново да не стане така, но е готова да се бори за детето си и да го изпрати на европейския форум. Тревожи я още, че трябва да осигури два официални тоалета с полагащите се аксесоари за участието на момичето в конкурса. Там Мира ще дефилира и с българска народна носия. Разучава и атрактивен фолклорен танц, с който да омае журито, въпреки че не чува музиката. Сега се готви сама, като тренира у дома. Помагат й годините занимания с айкидо и модерни танци. Помага й най-вече калената воля и вярата, че независимо от всичко човек трябва да преследва мечтите си, без значение с колко сълзи е белязан пътят на сбъдването им.

Готвейки материала за „Мис Тишина“ от Търговище, „Труд“ импулсивно пробва да разбуди тишината около момичето, като потърси подкрепа за Мира и майка й. Бизнесмените Румен Димитров и Хамди Илиязов веднага откликнаха. Депутатите д-р Венка Стоянова и д-р Тунчер Кърджалиев отсякоха, че ще извадят лични средства. Така реагира и кметът д-р Дарин Димитров. 


Поискахме им по малко и за десетина минути договорихме 900 лв. Не потърсихме други, защото с тях, с този апел се надяваме да сложим началото на подкрепа за Мира, перлата на тишината и нейния шанс да бъде една великолепна мис, надмогнала болката и самотата.Антоанета Марчева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар