Зима

Зима
Пролет

1 април 2016 г.

Слагат "легнали" полицаи на магистралите

Ограничаващи скоростта препятствия тип „легнал полицай" ще бъдат разположени по пълното протежение на всички български магистрали.
 
Това трябва да стане до началото на лятото, преди да е започнал отпускарският сезон, разкриха пред „Труд" експерти по проекта.

Предложението е внесено от ръководството на КАТ и вече е съгласувано с Агенция „Пътна инфраструктура".

На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното

По закон не е необходимо мярката да бъде гласувана в парламента, но се оказва, че тя би срещнала пълната подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.

Инициативата е превантивна срещу безобразното шофиране със скорост, далеч надвишаваща разрешените 140 км/ч по магистралите, разкриха от ведомството и допълниха: „Това се оказва единственият начин да бъде спряна веднъж завинаги войната по пътищата на нашата страна."

Черната статистика говори достатъчно красноречиво. От началото на тази година до вчера в страната са загинали в пътни инциденти 129 души. През изминалата 2015 г. 708 души са намерили смъртта си на пътя.

До три години затвор за превишаване на скоростта с 60 км/ч

Магистралните „легнали полицаи" ще се различават от тези по улиците в градовете. Те ще са много по-широки и по-плавни, за да се изключат инциденти с невнимателни водачи. Освен това ще бъдат разположени на всеки десетина километра шахматно и полентово - един в скоростната лента, по-нататък в средната, с цел максимална концентрация на шофьора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар