Зима

Зима
Пролет

7 април 2016 г.

"Подкрепа" на лов за некоректни работодатели

"Трябва да седнем и да видим какво става в държавата, къде отиват парите ни"
 
"КТ "Подкрепа" ще продължава да прави проверки и да хвърля светлина за практиките на некоректните работодатели."

Това заяви в предаването "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR лидерът на синдиката Димитър Манолов.

Той коментира случая с внедрената Дария Захариева като подреждач на плодове и зеленчуци в българска верига супермаркети. Според КТ "Подкрепа" тя е получила едва 147 лева за половин месец труд. От търговската верига обаче твърдят, че са й превели по банков път 1400 лева.

"Това, което правим, е първата стъпка да покажем на обществото какво става. Оттук нататък ще продължаваме да го правим, за да хвърляме светлина. Искахме да покажем нещата обективно отвътре през очите на човек, изпратен там", обясни Манолов.

По думите му има много неща, които не знаем за продуктите на витрините.

"Няма да е лошо някой отвътре да ни каже какво става с месото, рибата. За агенциите е трудно да стигнат до тези истини, друго е, когато някой ти ги каже от кухнята", коментира Димитър Манолов.

Той допълни, че има много хора, които доброволно искат да се включат в тези проверки. Манолов обаче е категоричен, че не са взели на прицел конкретно търговските вериги.

"Обявите в интернет са анонимни, не знаеш къде отиваш. Ние случайно попаднахме на тях. По-страшни неща могат да се случат в други сектори - в производството, в услугите. Чували сме такива неща за кол центровете, където работниците работят като вързани животни в едни малки стаички със слушалки", даде пример Манолов.

Той обясни, че е била предлагана идеята обучени инспектори от КТ "Подкрепа" да извършват такива проверки по предприятията, защото Инспекцията по труда има контролиращ капацитет от под 300 инспектора за над 1 млн. предприятия.

"300 инспектора няма как да я свършат тази работа. Искаме да се въведе такава фигура, без да има правата да наказва, само до ниво констатиране", уточни Манолов.

"Трябва да седнем и да видим какво става в държавата, къде отиват парите ни", коментира още президентът на КТ "Подкрепа" и уточни, че въпреки съкращенията в администрацията, сега имаме 20% повече заети в този сектор.

"Винаги сме предлагали да видим кои са тези структури, които са на бюджетна издръжка, дали няма възможност някои да бъдат ликвидирани. Списъкът на тези структури е дълбока тайна. Там на синекурни места са разположени партийни креатури, роднински", изрази мнението си Манолов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар