Зима

Зима
Пролет

9 май 2016 г.

Телекомите у нас ще увеличат скоростта на 4G мрежите си

Петте оператора получиха от КРС разрешение да използват допълнителни честоти, което ще подобри качеството на услугите
 
Трите големи телекомуникационни компании БТК, "Мобилтел" и "Теленор" получиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) допълнителен честотен спектър. 

Благодарение на новия ресурс операторите ще могат да предоставят по-добро качество и максимална скорост на услугите си в 4G мрежата. Трите телекома вече са платили общо над 31 млн. лв. за лицензите за честотите и започват да ги използват, пише Капитал Daily.

Повече скорост
С новите радиочестоти клиентите и на трите телекома ще могат да се възползват от максималната скорост на мобилен интернет, която всяка от компаниите предлага в 4G мрежата си. За "Теленор" това означава до 100 mbps, а за "Мобилтел" - до 130 mbps. Точните параметри за скоростта в мрежата на БТК ще станат ясни в понеделник, когато се очаква компанията официално да обяви пускането на 4G.

За преразпределение на неизползвани честоти в спектъра се заговори още през миналата година, когато петте телекома в България - БТК, "Мобилтел", "Теленор", "Макс телеком" и "Булсатком", се договориха с КРС за преразпределение помежду им на неизползваните честоти. Целта на това да се освободят (ако телекомът вече е пуснал 4G в досегашния си спектър) или добавят честоти е по този начин да се увеличи капацитетът на операторите за достигане на високоскоростен обмен на данни в LTE, без това да доведе до влошаване на останалите услуги.

Клиентите на телекомите не е необходимо да правят никакви допълнителни настройки на устройствата си и дейностите по оптимизацията на мрежата няма да се отразят на качеството на услугите. От "Мобилтел", които обявиха старта на 4G мрежата си на 25 април, ще подменят безплатно SIM карти, които не го поддържат, до края на юли.

Бъдещето на мобилния интернет

С новото разпределение на честотите всеки от телекомите трябва да получи равен дял от спектъра - по 30 MHz (2х15) в обхвата 1800 МHz, което за БТК, "Мобилтел", "Теленор", "Макс телеком" означава да добавят нови 2х5 MHz, а "Булсатком" - 2х10 MHz. Според това колко честоти получават компаниите заплащат и съответната лицензионна такса, изчислена на база MHz и на оставащите години в лиценза на компанията. Така БТК и "Мобилтел" са платили по 12 млн. лв., а "Теленор" - 7 млн. лв. Сумата, която "Макс телеком" трябва да заплати, е около 8 млн. лв. Очакванията са "Булсатком" да плати най-голямата такса - над 16 млн. лв., защото компанията е заявила двойно повече допълнителни честоти. След лицензирането компаниите трябва да плащат на държавата и годишна такса в размер на 1 млн. лв., като за "Булсатком" цената е двойна.

Усвояването на допълнителните честоти дава тласък на операторите за доразвиване и оптимизиране на мрежите. "Това се явява определящ пазарен фактор за ускоряване темповете за развитие на мобилните мрежи", коментира Веселин Божков, председател на КРС.

След преразпределянето на спектъра за телекомите остава да се борят за подобряване на качеството и покритието. По данни на самите телекоми в момента 4G мрежата на "Мобилтел" и "Теленор" покрива около 75% от населението в България, предимно в по-големите населени места. БТК са пуснали само пробна 4G мрежа в Перник и около един от столичните молове, а официалното начало се очаква тази седмица.



Няма коментари:

Публикуване на коментар