Зима

Зима
Пролет

13 май 2016 г.

Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост

Бразилският президент Дилма Русеф е обвинена, че е нарушила финансовите и бюджетните закони на страната.
 
Твърденията са, че администрацията й е взела 13.24 млрд. долара от публично търгуваната Banco do Brasil заедно с пари от финансовите институции Caixa Economica Federal и BNDES. 

Средствата са прехвърлени в публични сметки, за да може правителството да постигне целите си относно първичния излишък.

Русеф е обвинена, че е използвала държавно контролирани банки, за да финансира популярните си социални програми, без да разкрива, че е правила това. Пример е програмата Bolsa Familia, чрез която властите осигуряват помощи на бедните семейства, за да пращат децата си на училище и да ги ваксинират. Правителството дава пари на дадена банка, която ги разпределя сред нуждаещите се. Но въпросната финансова институция започва да се оплаква, че не получава редовните вноски и трябва да използва собствени пари, за да извършва плащанията. На практика това е като да използваш огромен револвиращ кредит. През 2014 г. вече има десетки милиарди долари закъснели плащания за програмите, които финансират банките.

Критиците на Русеф твърдят, че тя е използвала тази схема, за да може да харчи повече пари за програмите, които са й осигурили преизбиране. Едва след изборната си победа президентът призна, че икономиката на страната е изправена пред проблеми.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар