Зима

Зима
Пролет

19 май 2016 г.

Размисли и страсти в НС за президентското вето

Решението на Плевнелиев да прати на Конституционния съд поправките в Изборния кодекс след като депутатите преодоляха ветото му, очаквано срещна и одобрение, и неодобрение в Народното събрание.

"Не ми се занимава с предизборната кампания на Плевнелиев, той има да си гони изборите", скастри Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ, обединението което е основен автор на ограничаването на гласуването в чужбина главно с мотива, че така ще се спре организирания вот от Турция.

Според държавния глава пък именно заради тези текстове има сериозни съмнения за противоконституционност.

Снощи Плевнелиев призна, че с промените се ограничават правата на сънародниците ни зад граница.

Вчера депутатите отхвърлиха ветото с 135 гласа, дошли от плаващо мнозинство от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, "Атака" и БДЦ, съобщава Dnes.bg.

Ремонтираните текстове на Изборния кодекс ще бъдат внесени като нов законопроект до дни, обясни днес Каракачанов.

Той е убеден, че новите поправки няма да могат да бъдат атакувани пред конституционалистите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пък призна правото на президента да налага вето и да сезира КС, но посъветва юристите в президентството да имат малко търпение, за да внесат депутатите нови текстове в Изборния кодекс.

"И ако имат възражение срещу тях, тях да атакуват в КС. За да няма кух ход във времето, да се внесат текстове, които ще действат формално няколко дни и да се образува дело, което ще остане без предмет", каза Кирилов.

Той изрази надежда президентът да съобрази, че ветото имаше сериозен ефект в парламентарните дебати.

"Беше прието и в правна комисия, заради което дебатите продължиха и се стигна до по-добра редакция на спорния текст. Според нас тя решава казуса справедливо", каза Кирилов.

Гроздан Караджов от гражданската квота на РБ призна, че е доволен от решението на Плевнелиев.

"Подкрепям това да се търси решение на КС, с което да могат българите в чужбина да гласуват свободно и да не им се създават пречки", коментира той и добави, че ветото е било преодоляно от "безпринципно мнозинство" от ГЕРБ, БДЦ, "Атака" и части от ПФ и РБ.

"Между тези формации не може да има принципна съгласуваност и ако това е мнозинството, което управлява тежко на страната. Този парламент става безсмислен и е най- добре да се търси вариант за саморазпускането му", посъветва Караджов.

Социалистите пък ще изчакат да видят кои точно текстове е атакувал Плевнелиев преди да решат дали и те да не пратят искане до КС.

"Мисля, че той е дал доста избирателно текстовете, ако беше дал и задължителното гласуване щях да повярвам, че е защитник на обществения интерес", коментира Филип Попов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар