Зима

Зима
Пролет

19 май 2016 г.

Един (почти) предизвестен сезон

С малки, но шумни пробиви европейските първенства завършиха според очакванията

Свърши се. Сезонът в силните клубни шампионати, които ще излъчат основната част от играчите на предстоящото Европейско първенство, е в историята.

Тук-там на континента ще се доиграят по още няколко кръга на маргинални първенства, сред които няма нужда да отбелязваме, че е и родната "А" група. Тези, които вълнуват милиони на континента и по целия свят, обаче вече са в кратък отдих. Някои заслужиха почивката си, други сякаш не дадоха всичко от себе си през сезона.

Някои направиха предстоящото лято щастливо за своите привърженици, други го вгорчиха. Имаше такива, които развълнуваха с изпълненията си и ще останат в историята, но имаше и други, които сякаш от началото на сезона чакаха той да свърши по-бързо. Ето краткият ни обзор на водещите първенства, с техните (не)предсказуеми резултати, оправдани очаквания и неизпълнени надежди, радости и разочарования:

Твърде предвидимо


„Барселона”, „Реал”, „Атлетико” (М) – кой би предвидил, че някой от другите испански отбори ще се вмъкне сред тях и ще наруши няколкогодишната им хегемония. За последно през 2012 г. „Валенсия” бе част от Топ 3. След това, в четири поредни кампании, дойде ред на „Атлетико” да мъти водата на двата хегемона.

Бандата на Чоло Симеоне дори измъкна златото през сезон 2013/14, а във всички останали три шампионата (2015/16, 2014/15, 1012/13) подредбата беше като тазгодишната, тоест „Реал” остана втори.

С подобно нисък риск за любителите на залозите бе и прогнозирането на челната тройка в Калчото. Очаквано „Юве” триумфира, въпреки слабия си старт през есента. Ако имаше някаква интрига в самия край на надпреварата, то това беше спорът за второто място между „Наполи” и „Рома”. Отсега е ясно, че и през следващия сезон тези три отбора ще диктуват в Серия "А".

Като говорим за предварително очаквана тройка в челото, не може да подминем френската лига, където тазгодишното класиране също повтори миналогодишното. ПСЖ, „Лион” и „Монако” изглеждат абонирани за първите три места, като борбата, подобно на тази в Италия, бе за сребърните медали.

Дори и в най-слабия сезон за фаворитите „Челси”, „Манчестър Юнайтед” и „Манчестър Сити”, „Арсенал” отново не спечели титлата. Това не е изненада. Не е изненада и че „Арсенал” отново е пред „Тотнъм” в крайното класиране. Някои традиции са по-силни от моментната форма и представяне на съставите.

Можем с облекчение да погледнем и към дъното на класиранията в Испания и Италия. Скучните „Леванте”, „Хетафе” и „Райо Валекано” отиват в Сегунда, а непретенциозните „Верона”, „Фрозиноне” и „Карпи” – в Серия "Б". Лошото е, че повечето отбори, които ще ги заменят, ще влязат със сигурност в техните роли и догодина ще попаднат в категорията „очаквано изпадащи”.

Големите загуби


Говорим си за щастлива раздяла с някои отбори, които нито имат качества, нито имат традиции, нито имат навика да скачат на големите и да объркват сметките им… и с ужас спираме погледите в долната част на таблиците в Англия и Германия. По дяволите, какъв Премиърлийг ще има догодина без легендарния колос с мощна и шумна подкрепа „Астън Вила” и винаги горещите, твърди и атрактивни „свраки” от Нюкасъл? А Бундеслига без „Хановер” и „Щутгарт”? Ами, както е тръгнало, ако „Айнтрахт” загуби баража за оцеляване, по-добре немската федерация да обяви нулева година, преместване на първенството в друга държава или промяна на правилата. Немският футбол без „Щутгарт”, „Айнтрахт” и „Хановер” ще е някак доста тъжен.

Приятни изненади

Връщаме си настроението с няколко добри примера за това как можеш да объркаш сметките и да оставиш диря в спомените на феновете. Само споменаваме „Лестър”, защото ако отсъства, няма да е справедливо, но ако му отделим повече внимание, рискуваме да попаднем в общия дитирамбен хор, който от месец насам изстисква всички лексикални възможности за възхвала. „Уест Хам” възроди прословутия си дух и по едно време дори се забърка в борбата за квота в Шампионска лига.

Е, малко не им достигна, но и седмото място бе неочаквано и до него се стигна след няколко страхотни мача, докарали до лудост феновете на „чуковете”. И ако седмото място бе изненада за „Уест Хам”, то за „Саутхемптън” челното класиране вече не е сензация. По-скоро приятно впечатление прави, че „светците” успяват трети пореден сезон да поддържат високо ниво и да пълзят лека-полека в класирането. През 2014 г. заеха 8-о място, през 2015 – останаха на седма позиция, а тази година окупираха шестото място. Имаме ли нов фаворит за челната петица през следващия сезон?

Винаги костеливият „Майнц” също зарадва неутралните фенове със своето 6-о място, с което изпревари мултимилионерите от „Волфсбург”. „Сасуоло” пък остави „Милан” и „Лацио” след себе си и с това си спечели уважение сред безпристрастните калчо тифози.

Разочарованията

Какво направиха „Манчестър Юнайтед”, „Манчестър Сити”, „Челси” и „Милан” през този сезон? Освен че създадоха кошмари за феновете си, които ще им държат влага дълго време… Но пък разочарование за едни, радост за други. А тези четирите отбора имат доста неприятели.

Звездите

Европейският футбол има своите нови звезди – някои неочаквани, други изгряващи повторно и този път по-силно. Джейми Варди и Хари Кейн оставиха най-сериозна следа в Премиърлийг, а голобрадият Рашфорд е откритието, което вероятно ще диктува темпото при стрелците следващия сезон. Таранът на „Наполи” Игуаин и острието на „Рома” Ел Шараави пък се възродиха за своя втори, по-добър футболен живот. А какво да кажем за Ибрахимович, който с напредването на възрастта вместо да понижава, непрекъснато развива уменията и ефективността си. Както е тръгнал, като нищо на 40 години да направи най-скъпия си трансфер в кариерата.

Горещи скамейки

Треньорските постове отново са във фокуса на вниманието. Раниери сътвори подвиг с „Лестър”, с далеч по-евтина селекция от мегаколосите „Барса” и „Реал” Симеоне продължава да им създава нерви, Ван Гаал прави същото, само че с феновете на „Червените дяволи”. Но безспорната звезда на треньорските скамейки е Юрген Клоп, който само за няколко месеца начело на един от най-обичаните отбори в света го изведе до финал за Лига Европа.

„Ливърпул” отново е вълнуващ, отново разгаря пожари в сърцата на феновете, отново е способен на лудости и вдъхновителят за това е Клоп. Немецът изглежда призван да запълни емоционалната дупка в европейския футбол, която „Ливърпул” оставя всеки път, когато изпадне в криза. Надеждите към него са свързани и с един по-вълнуващ, непредсказуем и емоционален английски и европейски сезон през следващата година.

Изключителният Златан Ибрахимович сякаш се подмладява с годините и не спира да бележи, носейки трофей след трофей на ПСЖ
Стоян Генов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар