Зима

Зима
Пролет

26 май 2016 г.

Министър Русинова прекрати скандалната поръчка за луксозни коли на МТСП

Съмнителната поръчка за 720 хиляди лева беше разкрита през март
 
Служителите на социалното министерство няма да се сдобият с нови луксозни коли. 

Новият социален министър Зорница Русинова е прекратила обществената поръчка, която предвиждаше покупка на 10 коли с конкретно посочени екстри.

Съмнителната поръчка за 720 хиляди лева беше разкрита през март. Основен мотив за отмяната й е свързан с това, което породи най-силно обществено възмущение - излишният лукс.

От обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки става ясно, че в методиката за оценка е предвидено да се оценяват допълнително елементи и функции, които не са необходими за един служебен автомобил.

През март месец стана ясно, че социалното министерство е отделило стотици хиляди левове за купуване на десет луксозни автомобила. Изискванията за возилата били високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител, показа разследване на "Нова тв".

Новите возила трябваше да заменят онези, които министерството е закупило през 2009-а година. Оказа се, че на зададените критерии отговарят няколко марки, но само два модела отговарят на цената.

Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ. А определените автомобили отговарят на изискванията, защото имат определени екстри, които са описани в поръчката.

Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът задължително трябва да е седан, а мощността - около 190 конски сили.

И още изисквания – колата да е автоматик с 6-степенна скоростна кутия, а цветът трябва да е черен металик.


Няма коментари:

Публикуване на коментар