Есен

Есен

23 май 2016 г.

Обама няма да се извини на Япония за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки

Алексей Пушков: Бъбрене за хуманност – за глупаци. Достоен наследник на Труман


Президентът на САЩ каза в интервю за телевизионния канал NHK, че по време на визитата си в Япония за среща на „Голямата седмица“, не възнамерява да поднесе извинения за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

„Не, защото струва ми се важно да признаем, че в разгара на военните действия лидерите вземат различни решения. Да задават въпроси и да ги изследват е работа на историците, но аз знам, като човек заемащ длъжността президент вече 7,5 години, че всеки ръководител на държава взема много сложни решения, особено в хода на война“, заяви Обама.


 
„Лауреатът на премия за мир Обама няма да се извини за ядрените бомбардировки на Япония. Бъбрене за хуманност – за глупаци. Достоен наследник на Труман“, написа Алексей Пушков, председател на комисията по международни въпроси в руската Дума, в профила си в Twitter. (Барак Обама е носител на Нобелова награда за мир през 2009 г.)

През август 1945 г. американски пилоти пуснаха атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки. В резултат на атомния взрив и неговите последици в Хирошима загинаха 140 000 души, а в Нагасаки – 74 000 човека. Повечето загинали са мирни жители. 

Атомните бомби пуснати над тези два японски града са единственият пример за използване на ядрено оръжие в историята на човечеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар