Зима

Зима
Пролет

6 май 2016 г.

Най-големите на плажа

Топ 15 на хотелиерите на база брой стаи по морето

1. В началото бе "Албена"

Безспорно най-голям с 6699 стаи
е курортът Албена, но с уговорката, че това е акционерно дружество с много собственици. За разлика от останалите морски курорти "Албена" беше приватизирана в цялост. Мажоритарен собственик на "Албена" е "Албена холдинг", значителен дял има и "Албена инвест холдинг", а те се контролират от изпълнителния директор на курорта Красимир Станев. Независими акционери са няколко пенсионни фонда и физически лица. След приватизацията курортът беше по-скоро нискокатегориен, като голяма промяна през годините няма, коментират от бранша, като според туроператори основен проблем на "Албена" било нейното застиване във времето. Критиката на потребителите напоследък са, че голяма част от базата не е ремонтирана. През 2008 г. в Албена беше открит 5-звездният хотел "Фламинго гранд", който към момента е единствен в тази категория. На сайта на компанията освен 5-звездния има още 10 хотела 4 звезди, 18 хотела 3 звезди и 5 хотела 2 звезди. През тази зима един от хотелите в комплекса е бил съборен, за да бъде реновиран, като компанията ще обсъжда инвестициите си за 2017 г. Освен едноименния ваканционен комплекс "Албена" АД контролира още и ваканционното селище край Каварна "Бялата лагуна", както и "ММЦ Приморско". 


"Бялата лагуна" е четиризвезден комплекс (260 стаи) и заработи през миналото лято. Инвестицията е над 40 млн. лв. Първо проектът беше замразен покрай световната криза, но тъй като не се намери купувач, "Албена" със собствени средства и чужд партньор все пак се реши да инвестира. Партньорът е Thomas Cook Scandinavia. Туроператорът предоставя заем, който ще бъде изплатен за три години с настаняването на туристи там, записани през него. Това не е първото партньорство между двете компании, като Thomas Cook Scandinavia инвестира и в изграждането на хотелите"Фламинго" и "Калиопа" в Албена по същия модел. 

"Албена" е собственик и на "ММЦ Приморско" (652 стаи). Там базата се състои от хотел "Магнолиите", "Бисер", вили "Холидей", вили "Ропотамо", Апарт "Лотос", като през 2015 г. работа започва и реновираният хотел "Форест бийч", който е 4 звезди.

2. Ветко Арабаджиев и многото активи

Безспорно един от най-големите хотелиери с 3155 стаи остава Ветко Арабаджиев и свързаната с него група от дружества "Виктория груп". Ветко започва като съдружник с империята на Илия Павлов "Мултигруп" в Пловдивския "Захарен комбинат - Кристал". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани на "Елените", като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда Ветко Арабаджиев през 2002 г. успява да се споразумее със спечелилото РМД "Елените инвест" и да влезе в курорта. Междувременно през 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" на Слънчев бряг. Там той контролира още и петзвездния "Виктория палас". Към хотелиерския бизнес на Ветко Арабаджиев се прибавят и петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив. 


В края на 2014 г. столичният "Кемпински хотел Зографски" стана собственост на свързаната с Ветко Арабаджиев "Виктория груп ВМ", в която едноличен собственик е "Океанос консултантс лимитед", регистрирана на Вирджинските острови. Активите на компанията са 85 млн. лв. Преди години той придоби и софийския "Амбасадор", но сградата е съборена и строителство на нов обект не е предприето. Справка в Имотния регистър показва, че в края на април тази година е учредена договорна ипотека между дружеството, собственик на "Кемпински Маринела" и Българо-американска кредитна банка. Заложеният имот е именно хотелът. През други, свързани с Арабаджиев компании, пък са ипотекирани хотел "Роял парк" и други имоти в Елените и хотел "Чайка ризорт" в Слънчев бряг по кредити от Общинска банка и Инвестбанк. Залог върху цялото търговско предприятие, собственик на столичния хотел и няколко компании с морски обекти, е учреден по кредита към Инвестбанк. От туристическия бранш коментират, че макар активите на Арабаджиев да са сериозни, в курорта "Елените" има проблеми - от липса на инвестиции, през мениджмънт до качеството на обслужването.

3. Новата "Сигма" с бранд и много звезди

Трети в списъка на хотелиерите с 3000 стаи
се нарежда управляваната от Веселин Данев "Сигма кепитъл". Регистрираното през 2002 г. в Люксембург инвестиционно дружество е създадено с цел да е собственик на хотели по българското море. Основните акционери по това време са д-р Дмитрий Зимин, създател на руския мобилен оператор "Вимпелком", исландецът Тор Бьорголфсон (в миналото собственик на "Актавис", БТК, акционер в СИБанк) и бившият акционер в "Мобилтел" Мартин Шлаф. В ръководството на фонда са Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, и Веселин Данев. Сега в дружеството са само Зимин с 83% и Веселин Данев с остатъка.Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, разпределени в 4 дружества. От отчетите на четирите компании се вижда, че хотелският бизнес прави общо приходи на година от 58.2 млн. лв. От самото начало стратегията на Веселин Данев и на "Сигма Кепитъл" е хотелите да са брандирани и да се управляват от мениджърска компания. През първите две години от съществуването си Grand Hotel Hermitage е част от веригата Kempinski, като сега Данев казва, че Златни пясъци не е Кемпински дестинация. Всичките хотели сега под чужди брандове Sol и Melia на компанията Melia Hotels International и бранда Iberostar. Хотелът на Златни пясъци Melia Grand Hermitage (5 звезди) е вероятно и с най-висока цена на стая по българското море.

4. Валентин Златев и RIU

На четвърта позиция с 1700 стаи по морето се нарежда генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Хотелиерският бизнес на Златев е концентриран в компанията "Тера тур сервиз", където управител е баща му Васил Златев. Едноличен собственик на компанията е "Агрохолд". Хотелите на Златев са под бранда RIU, като има и обект в Правец, и извън групата му никой в страната не работи с марката. От компанията смятат, че разпознаваемият добър бранд носи добавена стойност не само на конкретния обект, а и на дестинацията като цяло, и чуждото управление повишава качеството на услугата. Морският хотелски бизнес започва преди около 15 години. През 2002 г. на мястото на старата почивна база на строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios beach, като през 2003 г. е брандиран с марката RIU. Пак в Обзор Златев има и още един нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг. До пролетта на миналата година Златев разполага с 1100 стаи. От сезон 2015 г. те нараснаха на 1700, след като беше открита една от най-големите инвестиции в туризма в последните години - RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг след инвестиция за 100 млн. лв. на "Тера тур сервиз", като приходите за 2015 г. от новия гигант са около 12 млн. лв. 


Голямата испанска верига RIU е част от европейския туроператор TUI, като той има финансово участие при реновирането на RIU Helios Beach в Обзор и при последната мащабна инвестиция в Свети Влас. Там проектът предвижда разширение на комплекса с още два обекта - единият пет звезди, но кога и какво ще се строи ще зависи много от намерението на туроператорите и от ситуацията в международен и във вътрешнодържавен план.

5. Григор Фиданов и собствената марка

Наскоро на Северното Черноморие се появи ново лице в списъка на най-големите хотелиери. Това е Григор Фиданов, който разполага с обща база от 1500 стаи. Фиданов има ясна концепция за хотелския си бизнес. Той е концентриран само в Златни пясъци, с четири звезди и е насочен към търсещите семейна почивка и all inclusive на високо ниво (каквито са и обектите на "Сигма" и Златев), като идеята на собственика е да се конкурира с турския продукт и да налага българската си марка Grifid. Фиданов разказва, че е в туризма отдавана, като от 1993 г. е бил в мениджмънта на "Слънчев ден", после е бил и в ръководството на "Златни пясъци". След това създава частната си фирма "Хотелско мениджърска компания", учредена в края на 1999 г. 


Известно време компанията се занимава с управление на хотели в Златни пясъци и Слънчев бряг. Първият собствен обект става факт през 2001 г. Това е "Арабела", като Фиданов решава да развива бизнеса си под собствена марка - Grifid. През 2005 г. се появява и вторият - "Болеро". Пет години по-късно прави първа покупка - на хотел "Морско око", който е преименуван на "Вистамар", а през 2013 г. напълно обновен е "Метропол", закупен от "Златни пясъци". Хотелите "Арабела", "Вистамар" и "Метропол" са в дружеството "Хотелско мениджърска компания". Хотел "Болеро" пък се управлява от дружеството "Грифид холи". Извън хотелиерския бизнес Фиданов управлява и компанията "Технокар", която е представител на автомобилите Hundai. Този март Фиданов сключи първата едра покупка по морето от години, като дружеството му "Хотелско мениджърска компания", закупи двата хотела, свързани помежду си с топла връзка "Обзор" и "Изгрев", намиращи се на първа линия пак в курорта Златни пясъци. Сделката беше за 31 млн. лв. Продавачът е "Хермес тур", представлявано от Георги Щерев и Красимир Илиев. Двата хотела ще работят това лято под бранда Sentido, ще претърпят реконструкция и ще преминат под марката Grifid.

6. Наследството на "Мултигруп"

"Гранд хотел Варна" в Св. св. Константин и Елена, "Парадайз бийч" в Свети Влас и "Хотел интернационал" в Златни пясъци, обединени под бранда Bt collection, се управляват от мениджмънт компанията "Би Ти девелопмент сървисиз". Някога част от активите на "Мултигруп" на Илия Павлов, днес собствеността на хотелите е разделена между наследниците му и мениджмънта, излъчен от група инвеститори, сред които Бояна Попова. Групата, която сега има в морските си обекти 1443 стаи, се заражда по линия на приватизацията. "Мултигруп" сключи една от първите приватизационни сделки в сектора, като купи туроператорска фирма, наследила марката "Балкантурист", а през 1995 г. холдингът придоби 49% от капитала на "Гранд хотел Варна". През 2001 г. "Хотел интернационал" в Златни пясъци мина под контрола на групата, година по-късно там влезе и бившата резиденция "Перла", в близост до Приморско, а на терен от завод, беше изградено на зелено и ваканционно селище "Парадайз бийч". 


Скоро обаче "Балкантурист" може да намали броя на леглата си по Черноморието, тъй като в момента тече процес на продажба на "Парадайз бийч". Това беше потвърдено от "Би Ти девелопмент сървисиз", но без детайли по сделката, тъй като все още не е приключена. В Спа комплекс "Гранд хотел Варна" пък групата инвестира в обновяване. Комплексът се състои от 4 хотела, като петият хотел "Рубин" е затворен за реконструкция и ще заработи отново през лятото на 2018 г. "Стартирахме с хотел "Рубин" и в рамките на следващите 3 години ще обновим целия комплекс, като ще запазим уникалния парк и зеленина и ще облагородим крайбрежната ивица. Става дума за огромна инвестиция от около 50 млн. евро", обяснява Десислава Кинова, директор "Продажби и управление на приходите" в "Би Ти девелопмент сървисиз". Гостите на комплекса са главно семейства, като от "Би Ти девелопмент сървисиз" допълват, че имат и значителен сегмент корпоративни клиенти за конферентни събития. С най-голям ръст в частта мероприятия и събития обаче е хотел "Интернационал & Тауър суитс". "Негов основен пазар е България, тъй като е отворен целогодишно. "Интернационал" предлага най-големия конгресен и конферентен център, в хотелски комплекс в България с капацитет до 1400 души", обясняват от "Би Ти девелопмент сървисиз".

7. Наследството на несебърския арендатор Димитър Янков

"Слънчев бряг хотел холдингс" е акционерно дружество, управляващо 5 хотела (4- и 3-звездни) и един апарт хотел на Слънчев бряг, или общо 1374 стаи. Акционери в компанията са Ивелина Янкова, Пейко Янков, Регина Янкова и Йордан Йорданов. Историята обаче започва с Димитър Янков. По-известният просто като Митьо Янков беше първият приватизатор в Слънчев бряг. Няколко сделки го превърнаха в крупен собственик в курорта, а впоследствие той стана и председател на общинския съвет в Несебър. Той започва като пиколо в средата на 60-те години. Демокрацията го заварва като барман в собствена каравана в Слънчев бряг. Жени се за германка. Фирмата, с която той пробива, е "Рюген". През 1991 г. прави опит да приватизира криминално 18 от най-апетитните хотели в курорта заедно със Соломон Анжел, но безуспешен. През 1994 г. купува хотел "Хризантема", а по-късно и хотелите "Бургас", "Несебър", Созопол" и "Тракия". От един от хотелите му е изстрелян куршумът, убил боса на ВИС Георги Илиев, докато седи в заведението си "Буда бар" през 2005 г. През пролетта на 2007 г. в Бургас Янков беше застрелян от упор в джипа си "Порше Кайен" със 7 куршума, няколко часа след като Бургаският апелативен съд потвърди оставането в ареста на Димитър Желязков-Очите. Версиите около убийството му бяха много. Сега холдингът от хотели и казина се управлява от съдружника му през годините Йордан Йорданов - Данчо Паркета и от сина на Янков - Пейко.

8. Людмил Стойков и "Дюни"

Стойков е известен най-общо с четири неща - бизнес със стомана и скрап, курорта "Дюни", спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. Роденият през 1963 г. в Перник Людмил Стойков е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия със скрап. През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". Към момента то включва 4 хотела (два от които петзвездни на брега на морето) и вилно селище, или общо 1297 стаи. 


Собствеността отдавна преминава към офшорни компании. Според списъка на акционерите, присъствали на последното общо събрание, регистрираното на Сейшелските острови "Класик травел сървисис" има 72% от капитала, а 27% се държат от "Бест травел", регистрирано в Белиз. "Дюни" АД се управлява от Елза Радкова, която според информацията в медиите е близка приятелка на Стойков. Радкова е управител и на "Астория груп", което е еднолична собственост на "Дюни". "Астория груп" е регистрирано в средата на април 2014 г. и е наемател на хотел "Родина". През 2014 г. по информация на "Капитал" столичният хотел стана собственост на Людмил Стойков след оферта от 25 млн. лв., подадена през дружеството "Дюни" на четвъртия поред търг за продажба на хотела.

9. "Химимпорт" и "Св. Св. Константин и Елена холдинг"

С около 1200 стаи по морето са и хотелите, менажирани от "Св. Св. Константин и Елена холдинг ", свързано с варненската група "Химимпорт". Впоследствие "Химимпорт" индиректно придоби и два от хотелите на фалиралата туристическа компания "Алма тур", единият от които - хотел "Атлас" на Златни пясъци, а другият - хотел "Астера Банско" в ски курорта (новото име на хотел "Тамплиер"). Двата имота бяха придобити от дъщерни компании на холдинга - "МС фуд Варна" и "Канисто-Мати", които погасиха висящите задължения на "Алма тур" към Уникредит Булбанк, ЦКБ и авиокомпанията "България ер". Въпросните 1200 стаи по морето са разпределени в пет хотела: два в Златни пясъци и по един в комплекса "Св. св. Константин и Елена", Слънчев бряг и Равда. Петте хотела са в пет различни дружества, дъщерни или свързани с холдинга. Броят на хотелите по черноморските курорти, които са към холдинга, е двойно по голям, но пет от тях, намиращи се в комплекса "Св. св. Константин и Елена", са отдадени под наем и се менажират от други компании, обясниха от холдинга. Холдингът инвестира и в жилищните комплекси от затворен тип "Есенсия" и "Хармония". Отделно групата има и хотели в Банско, Пазарджик, Бургас, Варна.

10. Румен Чандъров, футбола и "Винпром Пещера"

Друг голям хотелиер по Черноморието е Румен Чандъров с веригата си DIT, но е по-известен с интересите си във футбола. Той е създател и собственик на футболната академия ДИТ в Драгалевци. В началото на 2015 г. първо купи третодивизионния "Конелиано" от село Герман заедно с базата му, а след това придоби и друг отбор от В група - "Септември" (София). Двата отбора се сляха в едно и се превърнаха в един от основните съперници на ЦСКА в групата. В края на годината името му се споменаваше като бъдещия собственик на "Ботев" (Пловдив), в който голям акционер беше една от фирмите на Цветан Василев ТЦ-ИМЕ. През декември беше представен пред отбора като човека, който ще издържа клуба заедно с Георги Самуилов. Владимир Кисьов и Ветко Арабаджиев станаха спонсори на жълто-черните. Те се ангажираха със завършването на стадион "Христо Ботев", чието строителство спря след рухването на КТБ. Чандъров е собственик на няколко хотела в Слънчев бряг. Под бранда DIT са разположените на първа линия хотелските комплекси Majestic Beach Resort (404 стаи) и Evrika beach (633 стаи), както и бутиковия хотел Orpheus (25 стаи), в които има общо 1062 стаи. В дружеството "ДИТ Хотели" собственици са Румен Чандъров и "ДИТ груп", където пак Чандъров има мажоритарно участие. На сайта на DIT Hotels е съобщено, че инвеститор в Majestic е "Бора консулт 2002". Съдружници в "Бора консулт 2002" са "ДИТ Хотели" и "Галакси" на Антон Щерев и Атанас Петров, основателите на "Винпром Пещера". 


Самата "Галакси пропърти груп" (сега "Галакси инвестмънт груп") е основана през 1999 г. за инвестиции в туризъм и недвижими имоти. Тя започва бизнеса си през 2002 г., когато купи в Слънчев бряг стария хотел "Сатурн". Дружеството има 3 комплекса в "Слънчев бряг" - Barcelo Royal Beach (294 стаи), намиращ се в центъра на Слънчев бряг, апарт хотела "Роял Сън" и "Оазис ВИП Клуб", намиращ се в южната част на курорта, на първа линия на плажа, където също се предлагат апартаменти за продажба. Пловдивската група става все по-активна и в хотелиерския бизнес в София след няколко сделки със Спас Русев. От него тя купи хотел Hilton, а съдружие има и в хотелa срещу парламента, който от догодина ще смени бранда си от Radisson Blu с по-луксозния Intercontinental.

11. Христо Асенов - Бацата: от борбата към хотелите

Един от най-непознатите собственици на хотели по българското Черноморие е Христо Асенов. Въпреки че хотелската му база разполага с 954 стаи и развива собствена верига - HVD, името му често остава в сянка. Сред хотелиерите той е по-популярен с прякора си от силовото му минало - Бацата. Пред "Капитал" от мениджмънта на компаниите му отказаха да дадат информация за това как Асенов е влязъл в бизнеса и какви са бизнес стратегиите му в туризма. Наличната информация в медиите показва, че роденият на 26 август 1961 г. в с. Вълчи дол Асенов започва спортна кариера в борбата. Бившият охранител бил изключително близък с президента на Мултигруп Илия Павлов. Медиите през годините го свързват още и със структурите на ВИС във Варна и с Георги Илиев. През 1997 г. във варненското кафене "Кристал" срещу Христо Асенов - Бацата има опит за покушение, като той е прострелян с пистолет в тила. После Асенов заминава в чужбина, където живее и към момента. Вече в едни по-модерни времена Асенов развива собствена марка HVD. Един от хотелите му HVD Hotel Miramar в Обзор се нарежда на първа линия редом с този на Валентин Златев и на Веселин Данев. В групата му влиза и HVD Hotel Viva на Златни пясъци, който е бившият "Копривщица", както и един в Слънчев бряг - HVD Hotel Bor, като от мениджмънта на веригата HVD потвърдиха, че Христо Асенов работи по подготовката на хотел в Германия. Българските хотели са в дружествата "Турист инвестмънт", "Вива клуб" и "Бор инвест 1". Първите две се управляват от Виолета и Христо Асенови, а едноличен собственик на капитала е Аsortis Limited, регистрирано във Великобритания. При "Бор инвест 1", управител е Асенов, а собствеността е поделена между Христо Димитров Асенов и Даниел Христов Димитров, който е роден през 1980 г.

12. Не толкова златните години на Славчо Христов

Славчо Христов, собственик на митичния ресторант "Олимп", където се събираха силните на деня, беше един от фаворитите по време на управлението на Иван Костов. При въпросното управление той влезе в "Златни пясъци" АД, след като през 2000 г. консорциум от РМД "Златни", C&N Touristic AG и "Агрима" АД закупи 76% от акциите от капитала на "Златни пясъци" АД. Години по-късно ситуацията показва, че чисто хотелиерският бизнес на акционерното дружество се е свил в пъти и общата бройка на хотелските стаи е 664. При приватизацията на "Златни пясъци" АД в активите му има 6 хотела. Сега от тях работят само два, а инфраструктурното дружество се занимава основно с комуналните услуги в комплекса като отговаря за електроразпределението, ВиК и поддържането на алеите. Работещите хотели са бившият хотел "Родина", реконструиран напълно през 2003 и 2004 г., който сега разполага с 5 звезди и работи под новото си име "Адмирал", а другият е "Морско око гардън". Един от приватизираните хотели "Метропол" е купен от Григор Фиданов, който има сериозно присъствие на Златни пясъци. От бранша обясняват, че хотелите "Иглика" и "Златна котва" стават апарт комплекси, а "Морско око бийч" беше съборен през 2008 г. От сайта на "Златни пясъци" е видно, че работи и трети хотел - "София". Той е в дружеството "София златни пясъци" АД и се представлява (най-вероятно) от съпругата и сина на Славчо Христов - Данислава и Чавдар. Акции в компанията има "Златни пясъци" АД, а мажоритарен собственик е Mediterranean Boutique Hotels, регистрирано на Сейшелите.

13. Петя Славова

Хотелиерството е един от многото сектори, в които дейност развива и мажоритарният собственик на Инвестбанк Петя Славова. Това става през акционерното дружество "Феста хотели" АД, където "Феста холдинг" с изпълнителен директор Петя Славова има 47.93% участие. Черноморските комплекси, които управлява дружеството, са с 536 стаи, като хотелските обекти са в Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Кранево и Арапя, като компанията управлява още и един хотел в София и два хотела на Боровец. В миналото Славова направи опит да развива хотелите си под чужд бранд. Iberostar беше брандирал хотели на "Феста хотели" - един от тях в столицата на булевард "България", а другият - "Феста Панорама" в Несебър. През 2008 г. обаче двете страни развалиха договора помежду си.

14. Младен Мутафчийски ft. Младен Михалев - Маджо

Един от големите хотелиери беше и оръжейният бос Младен Мутафчийски заедно с Младен Михалев – Маджо, който е един от основателите на СИК. След изкупуването на терени в Слънчев бряг се появи техният Helena Resort и хотелите в него Helena Sands и Helena Park. В комплекса има 426 стаи и апартаменти. Собственик на хотелите е "Булимпекс". Младен Мутафчийски влиза в съвета на директорите през 1999 г. След смъртта на Младен Мутафчийски през 2013 г. Акционери в "Булимпекс" са Еми Гюлева-Мутафчийска, "Диели 8", собственост на Еми Гюлева-Мутафчийска, Младен Йорданов Михалев - Маджо, "Оройт Щуфтунг", Лихтенщайн и Chimimport Investment & Fertilizer inc. - CIF. На 30 ноември 2015 г. на общо събрание на "Булимпекс" е взето решението да се увеличи капиталът на акционерното дружество от 7 на 14 млн. лв. по предложение на акционера Младен Михалев - Маджо. Според представители на хотелиерския сектор и сега контролът върху хотелския бизнес е основно на Маджо.

15. Свиването на Георги Гергов

Друг силен герой на прехода и приватизацията е Георги Гергов. Той прохожда в животновъдството. В края на 1999 г. Гергов приватизира 55% от капитала на курорта "Слънчев ден" срещу 8 млн. лв. Купувач бе фирмата "Ем Ем консулт". Финансирането на сделката стана чрез заем от Росексимбанк, която по това време е собственост на кумеца на Гергов Емил Кюлев. По-късно курортът мина изцяло под контрола на пловдивския бизнесмен. Мажоритарен акционер в "Слънчев ден" е дружеството "Съни тур", където едноличен собственик е Георги Гергов. Години след приватизацията нещата в курорта не изглеждат толкова слънчеви. През пролетта на миналата година "Слънчев ден" влезе в полезрението на медиите, след като там се срути хотелът "Вероника". При инцидента загинаха четирима работници. После стана ясно, че до това се е стигнало след няколко груби нарушения. За обекта разрешителното е предвиждало реконструкция, а не събаряне. Дейността е трябвало да стане с машини, а не с хора. Работещите на обекта не са имали договори и са били там въпреки разпореждането за спиране на разрушаването. Като цяло от 1260 легла хотелският бизнес на Гергов на морето се е свил наполовина до 332 стаи. Към момента на приватизационната сделка комплексът разполага с четири хотела - "Палас", "Марина", "Мираж" и въпросния "Вероника". Сега работят само два от хотелите - "Палас" (145 стаи) и "Марина" (187 стаи), като според представители на пазара накрая щял да остане само "Палас". На мястото на останалите два трябва да се появят апарт комплекси, от които има по-бърза възвръщаемост на инвестициите. От мениджмънта на компанията обясниха, че те са на етап груб строеж и би трябвало да са готови на 30 май догодина.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар