Зима

Зима
Пролет

6 май 2016 г.

Гергьовден е!

Българската православна църква отбелязва на днешния ден паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите.
 
 На 6 май по традиция празнуваме Гергьовден.

Също така отбелязваме и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за "Ден на пастира". Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На днешния ден празнуват и овчарите.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Жоро, Гинка, Ганчо, Ганка, Ганьо, Гана и други.

На всички празнуващи – честито!



Няма коментари:

Публикуване на коментар