Лято

Лято

23 май 2016 г.

"Аз, Даниел Блейк" спечели "Златна палма" в Кан


Кен Лоуч: Киното има традиция на протест, надявам се тя да продължи

 Британският режисьор Кен Лоуч спечели Златната палма на фестивала в Кан за втори път в кариерата си с филма "Аз, Даниел Блейк".

Втора "Златна палма" за британския режисьор, който влиза в доста ограничения клуб на двойно награждаваните лауреати на фестивала (сред които Копола, братя Дарден, Ханеке и Кустурица"). Кен Лоуч вече спечели Палмата през 2006 г. с филма си "Вятърът в ечемичените ниви", припомня "Фигаро".

При връчването на Златната палма снощи Кен Лоуч, известен със социалните си филми, се впусна в политически ангажирана реч: "Киното събужда въображението, но ни представя и света, в който живеем. Този свят се намира в опасна ситуация. Той е ръководен от неолибералните идеи, които рискуват да ни доведат до катастрофа. Те завлякоха в мизерията милиони хора в Гърция и Португалия", заяви режисьорът. Лоуч припомни и ролята, която според него играе седмото изкуство: "Киното има традиция на протест, надявам се тя да продължи. Приближаваме период на отчаяние, към който води крайната десница. Трябва да върнем надеждата! Възможен е друг свят".

Младият квебекски режисьор Ксавие Долан спечели за втори път в Кан Голямата награда на журито с филма си "Само краят на света". През 2014 г. той грабна същия приз за филма си "Мама".

Наградата за режисура на 69-ото издание на фестивала бе връчена едновременно на Кристиан Мунджиу и Оливие Асая съответно за филмите Baccalauréat и Personnal Shopper. Румънецът вече спечели "Златна палма" през 2007 г. с филма си "4 седмици, 3 месеца и 2 дни", а за французина това е първото отличие в Кан.

Другият голям победител на тазгодишния фестивал в Кан е филмът "Клиентът" на Асгар Фархади. Иранският режисьор, получил вече международно признание ("Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2012 г. за "Раздяла"), спечели в неделната вечер наградата за най-добър сценарий за последния си филм. Изпълнителят на главната роля Шахаб Хосейни бе отличен с наградата за мъжка роля.

С наградата за най-добра женска роля бе удостоена филипинската актриса Жаклин Хосе за филма на режисьора Бриянте Мендоса "Мама Роза" (Ma'Rosa).

Почетна "Златна палма" бе връчена на френския актьор Жан-Пиер Лео.

 Кен Лоуч

Няма коментари:

Публикуване на коментар