Зима

Зима
Пролет

27 май 2016 г.

Когато катарзисът отмине

Какво се случи с прекратените по нареждане на премиера обществени поръчки
 
Февруари и март 2016 ще останат в историята на обществените поръчки в България като "катарзисът на Борисов". 

По нареждане на премиера бяха спрени поръчки за почти 2 млрд. лв. в строителството, административната реформа и други. Половината от тази сума беше предназначена за изграждане на 60 км от магистрала "Хемус". Апетитната пътна поръчка беше поела директно към обединения на строителни фирми с водещи партньори "ПСТ груп" (свързвана с депутата Делян Пеевски) и "Джи Пи груп" (свързвана с лицето на "Лукойл" в България - Валентин Златев). Поръчка за проправяне на горски пътища за рекордните 95 млн. лв. без ДДС беше поела към друг държавен любимец, свързан с Пеевски - "Водстрой 98". 

"Не искам да има и най-малкото съмнение", "може да станат и по-евтино" бяха аргументите на премиера, който изведнъж се събуди за дългогодишните признаци, че има огромна корупция и фаворизирани кръгове в раздаването на поръчки в България.

Три-четири месеца по-късно ситуацията не е особено катарзисна. Някои от най-скандалните бяха отменени или са забавени. Сред тях са "Хемус", която очевидно търпи сериозни промени, и огромната поръчка за горски пътища, която беше разбита на много малки такива и съответно стойността й спадна в десетки пъти.

Но много от спрените поръчки са обявени повторно, почти без промяна. Една от тях - за бургаския стадион "Славейков", дори е с по-висока прогнозна стойност от първоначалната. Друга, за Зимния дворец, беше директно прехвърлена към "Водстрой 98", които градят залата в Бургас.

Възложителите дори не изчакаха новия Закон за обществените поръчки, влязъл в сила на 15 април, а побързаха да обявят търговете преди това, за да не пренаписват документацията. Новият ЗОП не се различава фундаментално от стария, но предвижда малко по-затегнат контрол и малко по-улеснен достъп до публичното финансиране. С други думи, катарзисът отмина, но не изглежда да влизаме в ремисия.

Ремонт на варненските улици
Преди:120 млн. лв.
Сега: без прогнозна стойност


Една от най-големите спрени поръчки беше за поддържане на пътища във Варна. Тя беше за 120 млн. лева без ДДС и щеше да бетонира достъпа до публично финансиране на избраните изпълнители (трима) за 4 години. На търга се явиха 10 кандидати - "Девня трейд" (Варна), "Автомагистрали Черно море" (Шумен), "Пътно строителство" (Добрич), Обединение "Черно море 2016" ("Инжстройинженеринг", "Автомагистрали София"), Обединение "Инфраструктура 2016" ("Финанс груп 2013", "Пътища и мостове"), Сдружение "ПСТ трафик" ("ПСТ груп", "Поли Йорд", "Зебра", "Трафик Холдинг"), Обединение "Варна 2020" ("Трейс руп Холд", "Инфраструктурно строителство"), "Хидрострой" (Варна), " АБ Инвест НН" (София) и "Тийм инженеринг" (Несебър). Малко преди излъчването на победители, Община Варна обяви, че анулира състезанието "в унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки по целесъобразност – с голяма парична стойност и обществен интерес. От администрацията на кмета Иван Портних заявиха, че тръжната документация е изрядна, но за да се разсеят всички съмнения, ще организират процедурата отново.

След малко повече от месец търгът тръгна без съществени промени. Поръчката пак е за 4 години, за максимум трима изпълнители. Този път обаче прогнозна стойност не е посочена. Изпълнителите ще бъдат избрани на база единични цени за отделните дейности и на база критерии като "оценка на риска", "мерки за намаляване на затрудненията при строителството" и "опазване на околната среда". Според Христо Иванов, зам.-кмет на Варна, в новата поръчка са добавени пропуснати дейности като фугиране на бордюри, поставяне на пясъчна основа под тротоарните плочки, затревяване и др. Била прецизирана и методиката за оценка. Новият срок за прием на оферти е 7 юни.

Поръчката за улиците на Варна влезе в общественото полезрение след доклади на Сметната палата и Агенцията за държавната финансова инспекция, констатиращи сериозни нарушения за предходния 4-годишен период. Договорите, сключени от бившия кмет Кирил Йорданов за общо 300 млн. лв. с пет изпълнители са били в нарушение на Закона за обществените поръчки, плащането е ставало на цени над договорените, стойностите за една и съща дейност в различни части на града са се различавали драстично. Бюджетът на града е бил ощетен с близо 16 млн. лв., констатира АДФИ. Докладите от проверките са предадени на прокуратурата.

Пречиствателна станция Златни пясъци
Преди: 24,5 млн. лв.
Сега: 24,5 млн. лв.


Втората спряна поръчка на Варна (и обявена повторно скоро след това) е за реконструкция и разширение на пречиствателната станция за отпадни води в Златни пясъци. От думите на Бойко Борисов тогава стана ясно, че причината е завишена цена, както и фактът, че сред кандидатите за изпълнението са фирми, свързвани с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тази линия бе налице в сдружението "Партньори ПСОВ Златни пясъци", подало оферта за пречиствателната станция, в което участници са "Джи Пи груп" и "Водстрой 98". В поръчката участваше и "Кристална вода", която пък се контролира от Румен Гайтански–Вълка.

На 16 март Община Варна обяви поръчката отново - със същата прогнозна цена от 24.5 млн. лв. без ДДС, с почти същите параметри и една корекция - на "техническа грешка" в количеството утайки. Ръководителят на проекта Златка Танева обясни пред "Капитал", че било наложително "да се отстранят разминаванията в цифрите" - в някои документи по спрения търг сухото вещество в утайката е било определено на 20%, а в други – на 22%. "Уточнението е важно, тъй като именно от съдържанието на сухото вещество в утайката зависи разходът на реагент, който ще се използва в работата на пречиствателната станция. Неговото количество участва в критериите за оценка на подадените оферти", каза тя. Като изключим тази промяна в новия търг, няма нито една съществена разлика. Заедно с него повторно беше обявен и спреният търг за строителен надзор на обекта за 1 млн. лв.

Попитахме и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева защо търгът за ПСОВ "Златни пясъци" е обявен толкова скоро след прекратяването му по нареждане на премиера и защо не е изчакан новият Закон за обществените поръчки. "Изцяло в правомощията на общината е да реши по какъв начин да организира работата си. Предполагам, че причината е била желанието по-бързо да се реализира инвестицията. Но ние нямаме право да се месим в решенията на възложителя", каза Василева и уточни, че проектното предложение на общината все още е на етап одобрение и де факто няма отпуснато финансиране за ПСОВ "Златни пясъци".

Спортен комплекс "Славейков" в Бургас
Преди: 10,8 млн. лв.
Сега: 14 млн. лв


Катарзисът на премиера не подмина и поръчката за възстановяването на спортен комплекс "Славейков" в Бургас за 10.8 млн. лв. без ДДС. Тя беше обявена през октомври 2015 г. със срок за подаване на оферти под два месеца. До финалния етап достигнаха сдружение "Бургас спорт" ("Джи Пи груп" и "АБ инвест НН"), "Спортен комплекс Бургас 2015" ("Главболгарстрой", "Кристална вода", която се контролира от Румен Гайтански–Вълка, и "Проикс") и "Щрабаг". И трите фирми предложиха сходни ценови оферти, като тази на "Щрабаг" бе най-ниска - 10.72 млн. лв. без ДДС. По показател техническо предложение обаче на първо място беше класирано обединението на "Джи Пи" с цена 12.997 с ДДС. Класирането набързо беше отменено, а като официален мотив Община Бургас посочи, че цената надхвърля заделения бюджет.

След по-малко от два месеца администрацията обяви търга наново, като изненадващо увеличи прогнозната цена на 14 млн. лв. без ДДС. Новият търг е само за изграждане, без проектиране и със съкратени срокове. За разлика от първата процедура в тази параметрите на съоръженията - басейн, игрище за футбол, трибуни и др., са много по-подробно разписани, а някои детайли се доближават съществено до проекта, класиран на първо място. В заданието е посочено, че върху сградата на басейна трябва да има "стоманобетонна черупка" и "зелен хълм", за каквито се говори единствено в офертата на "Бургас спорт". В новата оферта цената ще е водеща за избора на изпълнител. Оферти се приемат до 6 юни.

Зимния дворец vs "Арена Бургас"
Преди: 35 млн. лв.
Сега: 35 млн. лв.


"Наредил съм утре на спортния министър (Красен Кралев - бел. ред.) да подготви документите да спрем Зимния дворец. Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре." Това бяха думите на премиера ден преди да спре поръчката за реконструкция на ледената пързалка в Студентски град за 35 млн. лв. с ДДС. По времето на кабинета Орешарски дружеството "Академика 2011" прокара друг търг за ремонт на съоръжението - за 50 млн. лв., който беше спечелен от "Главболгарстрой". Новата власт спря поръчката, а решението беше потвърдено от съда.

На Зимния дворец не му провървя - след решението за спиране на търга правителството реши да пренасочи 35-те млн. лв. към друг обект - недовършената спортна зала "Арена Бургас" в морския град. За целта съоръжението беше прехвърлено от Община Бургас на "Академика 2011". Най-интересното в този развой на събитията е, че за довършването на "Арена Бургас" вече имаше избран изпълнител - още през 2014 г.
Това е обединение "Дворана", в което "Водстрой 98" (свързвана с Делян Пеевски) и "Понсстройинженеринг" (на бургаския бизнесмен Милко Милков) държат по 47%. Последните 6% са на "Билдникс".

След запитване на "Капитал" кой ще извърши строителството на залата от Министерството на младежта и спорта (което е принципал на "Академика 2011") отговориха: "Към момента няма основание да се търси друго решение. Не са налице основания да бъде прекратяван сключеният от 1 септември 2014 г. договор с изпълнителя." Това означава, че поне 33.4 милиона лева ще отидат към "Водстрой 98" и "Понс", които спечелиха поръчката с цена само 2600 лв. по-ниска от прогнозната стойност на община Бургас. По отношение на Зимния дворец спортният министър Красен Кралев коментира пред "Капитал", че "ще остане тренировъчна зала". "Първоначално заложената реконструкция на Зимния дворец е неоправдано висока. Тъй като не смятаме, че провеждането на международни състезания е приоритет на държавата, подготвяме ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар", заяви той.

Горските пътища
Преди: 95 млн. лв за 4 години
Сега: 107,6 хил. лв. за първата година


За една от най-скъпите поръчки се разбра след прекратяването й по нареждане на Борисов - тази за строителство на горски пътища за 4 години на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. То щеше да плати 95 млн. лв. без ДДС на избрания изпълнител. Макар и останала встрани от общественото внимание, тя беше привлякла всички големи строителни компании. Участниците са били над 20, сред които "Водстрой 98", "Джи Пи груп", "Хидрострой", участващи самостоятелно, както и по-малки местни фирми и консорциуми. Малко след откриването на търга "Водстрой 98" е подало жалба срещу условията, след което я е оттеглило и е внесло оферта.

За внушителната сума трудно може да се намери обяснение. В действителност дейностите в поръчката са важни, защото огромна горска територия, управлявана от ЮЦДП, е на практика недостъпна. Горската мегаструктура отговаря за 36 държавни горски и 7 ловни стопанства.

Два месеца след прекратяването на търга ЮЦДП е започнало да обявява малки търгове за поддръжка, ремонт и изграждане на пътища на всяко горско стопанство поотделно. Договорите с избраните изпълнители ще са за не повече от 12 месеца. Търгове, започващи от 5000 лв. за целия период и достигащи до 50 000 лв., са обявени за стопанствата "Първомай", "Смолян", "Родопи", "Крумовград", "Широка лъка" и др.

Личните документи
Преди: 484 млн. лв.
Сега: 20,64 млн. лв


Поръчката на МВР за лични документи за астрономическите 484 млн. лв. и за срок 11 години и 2 месеца изуми всички в края на януари. Обяснението беше, че договорът със сегашния изпълнител "Сименс" изтича през април, както и че новият изпълнител ще отговаря за много повече дейности, включително за изграждане на изцяло нова система за документите. Търгът беше прекратен с решение на правителството.

Министерският съвет възложи на министър Румяна Бъчварова да направи търг за следгаранционна поддръжка на съществуващата система за издаване на документи. Той е обявен на 18 март и е с прогнозна стойност 20.64 млн. лв., като основната част от сумата е за следгаранционна поддръжка на съществуващата система. Има и два малки лота - за изграждане автономно елзахранване и за климатици. Договорът с изпълнителите ще е за 12 месеца. От досието на поръчката става ясно, че кандидати да издават личните документи са отново "Сименс", както и специализираната в тази дейност германска компания "Веридос". Ценовите им оферти все още не са отворени.

"Хемус"
Преди: 800 млн. лв - 1 млрд. лв.
Сега: необявена


"Големият взрив" безспорно дойде с прекратяването на търга за 60 км от магистралата до Варна. Решението беше по-скоро закъсняло, отколкото революционно, тъй като с проекта имаше много проблеми. Избирането на консорциуми на близките до властта "ПСТ груп" и "Джи Пи груп" само затвърди впечатлението, че процедурата е опорочена. Първо тя беше пусната с прогнозна цена малко над 400 млн. лв., а след приема на оферти се оказа, че цената ще излезе между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. Второ, за липсата на европейско финансиране от Оперативна програма "Транспорт" се знаеше още от самото начало, но въпреки това то беше записано като условие за сключване на договор. Трето - участниците с най-ниски цени бяха отстранени от търга.

"Изчаках Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе, че е законосъобразно (прекратената процедура - бел. ред.). Ако не беше, щях да я дам на прокуратурата. След това проявих политическата си воля, говорих, има действително по-добри възможности с друго трасе или с намаляване на габарити, така че да стане по-добре за хората", коментира Борисов спрения търг.

Търгът не беше възобновен в следващите два месеца като по-голямата част от останалите, но това може да се случи следващия месец. Търгът обаче ще е за малка отсечка - под 10 км, от Ябланица до Боаза. Трасето остава същото, промяната ще е в габаритите на пътя. Все още няма яснота за цената.

Wi Fi за пристанищата
Преди: 6 млн. лв.
Сега: необявена


На 16 март министър Московски спря търга за безжична интернет мрежа по морските пристанища срещу 6 млн. лв. без ДДС. Повечето от терминалите обаче са отдадени на концесия: бургаските се оперират от "БМФ Порт Бургас" на братята Георги и Кирил Домусчиеви; пристанищата на север - Леспорт и Балчик, се държат от холдинга "Химимпорт"; петролният терминал Росенец е с концесионер "Лукойл - Нефтохим Бургас", морската гара в Несебър беше дадена на концесия на акционерното дружество "Водмар", където 50% дял от капитала държи свързаната с Делян Пеевски "Водстрой 98". Сумата от 6 млн. лв. беше определена като доста висока от представители на бранша. Поръчката, прекратена с мотива липса на финансиране, не е обявена повторно.

Релси за НКЖИ
Преди: 43 млн. лв.
Сега: необявена


Прекратената поръчка на НКЖИ за доставка на релси за 43 млн. лв. също не е обявена отново. Тя беше за рамково споразумение за 4 години като на първо място в търга беше класирана фирма, свързана с депутата от ДПС Илия Илиев, който се разследва от прокуратурата за злоупотреби в особено големи размери. Свързани с него фирми са получили поръчки от НКЖИ за близо 50 млн. лева, показа разследване на "Капитал" (http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/03/25/2730394_gradil_iliia/). Още по-куриозно беше, че в търга НКЖИ отстранява сама себе си, като преценява, че съвместното й дружество с най-голямата австрийска фирма за релси Voestalpine VAE не отговаря на критериите и затова трябва да спечели Илиев.

Заедно с поръчката за релсите НКЖИ обявява и 4-годишна поръчка за доставка на траверси за 29 млн. лв. без ДДС, като на търга се явява само компанията от Свищов "Български бетонни елементи" с цена 22.8 млн. лв. Въпреки че е класирана на първо място, компанията не е сключила договор с НКЖИ. Тя е свързана с Михаил Иванов, новият собственик на "РВП Кьоне", вече "РВП Илиенци", след като дружеството на Васил Божков изпадна в несъстоятелност.

Почистването на летището
Преди: 13 млн. лв.
Сега: необявена


Един от най-куриозните случаи - поръчката беше спряна след пост на чистачка на "Летище София" във фейсбук групата "Летище София замириса". "Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-Председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора и ще ни остави да работим на летището", гласеше съобщението. Прекратеният договор е с "Обединение Аеропорт Клийн". Той е възложен след търг по ЗОП, обжалван дълго и без успех от конкурентите на сдружението, включващо "Скавас Контрол", "Василка София" и "Сканклийн". Договорът е за 4 години и за малко над 13 млн. лв. Според неофициална информация изборът на изпълнител е станал с намесата на сочения за близък до Борисов бизнесмен и съучредител на ГЕРБ - Александър Сталийски. Поръчката за почистването на летището не е обявена повторно, тъй като междувременно държавата даде ход на процедурата за концесия.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар