Лято

Лято

27 май 2016 г.

Милен Керемедчиев: Споразумението за ТПТИ със САЩ няма да бъде сключено скоро

Срещата на лидерите на Г-7 в Япония - разочароваща
 
"Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС може да бъде сключено до края на 2016. 

Европейските държави имат интерес да внасят повече японски стоки. Японското автомобилостроене ще спечели най-много и японските автомобили ще поевтинеят с 10%. От обратната страна - в Япония ще бъде облекчена политиката за започване на бизнес от чуждестранни компании."

Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му това споразумение е най-безпроблемно, докато TTIP няма да бъде сключено скоро.

Керемедчиев коментира срещата на лидерите на Г-7 в Япония, описвайки я като разочароваща.


 "Очаквах повече икономически новини, финансови мерки и конкретика". Според него Китай и Русия трябва да са постоянни членове на тези срещи, тъй като са значими в икономически и политически аспект.

Дебатите около Brexit той коментира така: "Сътресенията, които в момента се случва в ЕС, отслабването на еврото, бежанската вълна накланят везните в полза на Brexit. Големите компании искат оставане в ЕС, но малкият и средният бизнес смятат, че ако Великобритания е самостоятелна държава, те ще имат много по-добри възможности, отколкото ако участват в общата европейска експортна политика".


Няма коментари:

Публикуване на коментар