Зима

Зима
Пролет

7 май 2016 г.

И Германия не е доволна от преговорите със САЩ за ТТИП

САЩ не са направили „нито една сериозна отстъпка" в разговорите с ЕС относно споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).
 
Това заяви германският министър на земеделието Кристиан Шмит в интервю за сп. „Шпигел". 

Според него Вашингтон „трябва най-накрая да се размърда, ако иска да подпишем споразумението". 

Германското правителство нееднократно е заявявало, че ще положи всички усилия за приключването на преговорите до края на годината. Американският президент Барак Обама също се надява ТТИП да бъде подписано до края на втория му мандат, който изтича в началото на следващата година.

Преди дни френският президент Франсоа Оланд обяви, че на този етап Франция ще отхвърли предложението за ТТИП между ЕС и САЩ, тъй като страната е против "нерегулираната свободна търговия. Идеята на ТТИП е премахване на бюрократичните пречки пред трансатлантическата свободна търговия чрез дерегулация. Френският държавен секретар по търговията Матиас Фекл обясни, че преговорите може да бъдат прекратени заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки. 


"С оглед на позицията на САЩ това изглежда като най-вероятната опция", заяви Фекл в отговор на въпрос дали преговорите за споразумението, започнали през 2013 г., могат да бъдат прекъснати.

Париж заяви позицията си, след като организацията "Грийнпийс" публикува тайни документи от преговорите и чернови на споразумението, за което Брюксел и Вашингтон преговарят при засилена секретност. От тях стана ясно, че в сегашния си вариант ТТИП напълно оправдава страховете на критиците му в Европа. Споразумението дава изключителни права на големия американски бизнес, които влизат в разрез с екологичните стандарти, принципите на трудовия пазар и националните законодателства на страните на ЕС, а също така затруднява съществуването на по-малките местни производители. 


От Брюксел определиха разкритията като "буря в чаша вода". Американските власти също разкритикуваха изтеклите документи.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар