Зима

Зима
Пролет

17 май 2016 г.

Проф. Васил Николов: Това което сме написали е тревожно и именно затова сме го написали

Седем български учени срещу намесата на Турция във вътрешните работи на България в отворено писмо до парламентарния шеф Цачева и премиера Борисов
 
"Това което сме написали е тревожно и именно затова сме го написали. Надяваме се, че все пак висшите български институции ще се загрижат или поне ще се замислят защо сме го направили."

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ проф. Васил Николов, един от 7 -те български учени, които  изпратиха писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, в което призовават за спиране на намесата на Турция във вътрешните работи на България. 


Писмото, разпространено публично от пресцентъра на партия ВМРО, е подписано от историците акад. Константин Косев и акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов, проф. Чавдар Добрев.

Николов отговори така на въпрос дали историците очакват среща на високо ниво с управляващите, за да обяснят позицията си:

"Това не зависи от нас. Ние казваме нашето мнение. Казваме го в публичното пространство. На никого не се молим да ни приеме, за да кажем какво мислим. Всъщност, едва ли сме и далеч, със сигурност не само тези, които мислят по тези проблеми.

Ясно е, че не бихме искали само да кажем нещата и те да потънат - да се говори ден-два и до там. Все пак, ние сме хора, които имат отношение към историята и за това, през чисто професионалната си леща прекарваме всички тези събития. За нас е ясно и като историци и не само като историци, че политиката е продължение на икономиката."

Писмото на учените засяга промените в Изборния кодекс и призовава официалните институции "да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност". Относно твърдението, че: "турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати", Николов обясни:

"Известно е, че Турция плаща сериозна сума! Доколкото знам, плащат се заплатите на духовните лица в турската мюсюлманска общност - нещо, което за мен, не е нормално. Явно е, че този, който плаща, не плаща от добро желание, а с определени цели."

Пълният текст на писмото:


МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Уважаема госпожо Цачева,

Уважаеми господин Борисов,

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.

В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките         права на българските турци, изселили се в Република Турция.

Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение?

Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Проф. Васил Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар