Зима

Зима
Пролет

29 май 2016 г.

Най-романтичният замък (галерия)

Замъкът Eilean Donan се издига гордо точно там, където три шотландски езера се срещат на малък остров, наречен на името на местния светец св. Донан.
 
В превод Eilean Donan буквално означава "островът на Донан". 

Красивият и романтичен пейзаж наоколо придава на един от най-известните замъци на Шотландия почти хипнотичен вид.

Мнозина казват, че това е най-фотографираният замък в света. Безспорно обаче той е най-романтичният - от април до октомври множество двойки именно тук сключват брак. 


И макар крепостните му стени да стоят сред магнетичните шотландски планини от около 800 години, настоящата сграда датира едва от началото на 20 век. Днешният замък, който се издига върху руините на своя предшественик, е реконструиран от 1912 г. до 1932 г. от лейтенант Джон Макрий-Гилстрап.

Първите му обитатели са се заселили през 6 век, но самият замък с укрепленията си е построен през средата на 13 век, като част от защитната система на Кинтайл - историческата област в Северозападна Шотландия по проливите, отделящи остров Скай от главния остров на Великобритания. От тогава до сега поне четири пъти замъкът е бил преустройван и доизграждан.
 

През 1719 г. при бунта на якобитите, Eilean Donan частично рухва и потъва в забрава за около 200 години  преди лейтенант Джин Макрий-Гилстрап да купи острова през 1911 г. и да започне усилена работа по възстановяване на някогашната слава на замъка. След приблизително 20 години, отдадени тази идея, през 1932 г. замъкът е отворен отново. 

В момента всеки посетител може да го посети и да се разходи из коридорите му, пътувайки из различните периоди от историята на региона.
 

В замъка функционира туристически център с гише за билети, кафе, магазин за сувенири. Има и свободен паркинг за посетителите.

Тук са снимани и множество филми като "Елизабет: Златният век ", "Личният живот на Шерлок Холмс" и "Само един свят не стига" от поредицата за Джеймс Бонд и много други.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар