Зима

Зима
Пролет

31 май 2016 г.

Абе, къде са руснаците?

Докато Ангелкова се рее в собствените си розови облаци, гърците прилапаха „братушките"

Плажовете ни ще се спукат по шевовете това лято. Особено откъм чужбински летовници, които отсега напират да се проснат на Българското Черноморие. 


Отчетен е вече огромен ръст на ранни записвания. А мишена са ни - демек прицелили сме се да ги прилапаме, туристи „висока категория".

Цяло лято по морето ще е особено фрашкано с руснаци. Колко ще са „високи", не се уточнява засега. Освен уж традиционния руски поток, пълноводие се очаквало и от всички останали традиционни и даже нетрадиционни за България туристи.

Това чехи, словаци, поляци, германци, румънци, израелци няма защо да ги броим - неизброими ще са просто. С тях обаче щели да се омешат и да се прескачат купища англичани, французи, австрийци, скандинавци. Даже неспирен напън от гърци се чакал по нашето море.

Ех, госпожо министър на туризма Николина Ангелкова, добре се размечтахте. Както още Шекспир го е рекъл „Сън в лятна нощ". Ама вие и денем и на припек сънувате, видно е от непрестанното ви хвалене с ръст на туризма у нас. Даже и пред парламента яко се разгърнахте с предварителни „отчети".

Общо ръстът на заявени чартърни полети към летищата в Бургас и Варна е 35 процента. Ръстът само при руските туристи е 86%. Ръст има и на пазара с Германия - 49 на сто, 60 на сто от Полша, 27 на сто от Чехия, значителен е ръстът и от Франция, разкри данните си министърката на туризма наскоро пред депутатите.

Това според Ангелкова показвало, че се връща доверието към българския туристически продукт. След което отбеляза, че миналогодишният летен туристически сезон е бил труден и изпълнен с предизвикателства. Нищо че и ланшните й прогнози бяха също толкова велики преди сезона, както сегашните. Апропо, то и китайците най-после щяха да дойдат, представете си, като туристи според туристическата министърка, ама йок.

Ето я всъщност истината. Лъсна от съседна Гърция. И не иде реч за вече - от години, категоричния факт, че все повече българи са по плажовете на Егея вместо по родното Черноморие. Истината е за прословутите руснаци, дето направо всички, целокупно - от Балтийско море през Каспийско и Северния ледовит океан, та чак до Тихия, щели да си стегнат куфарите за към нашата част на Черно море.

Така ще е, ама в Гръцко, ще ни прескочат с чартърите, на крилете на които Ангелкова непрестанно се носи, но из облаците - собственоръчно изрисувани в розово. Истинските данни дойдоха от самата Русия. Както и шамарът, който индиректно любимите на Ангелкова руснаци й зашиха. Руски медии изкараха официална статистика, която напълно опроверга всички помпозни изявления на министъра ни на туризма.

Руските туристи в Гърция са скочили според записванията с удивителните 523% за това лято в сравнение с миналата година. Такова нарастване не е регистрирано в нито една държава през последните 10 години, втрещени са туристически експерти.

А Николина Ангелкова може да си продължава с хвърлянето на бомби от типа, че България е „топ" в предпочитаните от руснаците дестинации. Да сънува будна, докато пак точно руснаците ни го казват право куме в очи защо не сме им „топ". Ето защо според същата официална статистика: лошо обслужване, лошо качество на храната, даже и опасни напитки в заведения са включили.

А това - да накараш руснаци да се боят от менте алкохол, вече е наистина страшно. Страшно за българския туризъм, не за руския алкохолизъм - те и от спирт за горене не се стряскат.



 Анелия Иванчева, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар