Зима

Зима
Пролет

15 май 2016 г.

Quo vadis*, Moсков?

Обясненията на здравния министър за фонда за лечение на деца

"Малко ми омръзна от някакви борци за справедливост и за свобода." 


С тези думи, насочени към представители на гражданския сектор, здравният министър Петър Москов завърши интервюто си по bTV тази седмица, в което трябваше да обясни какво се случва във фонда за лечение на деца след акцията на службите в края на април. 

Арогантността на Москов не е новина. В контекста на катастрофата, която се случва във фонда обаче, тя е потресаващо не на място. Според министъра фондът в момента "работи като по часовник". Според публичната информация обаче - не. Две заседания на обществения му съвет бяха отложени, 39 молби за финансиране на лечение на деца чакат разглеждане от 20 април, а междувременно кандидатстват и нови. Сайтът на структурата вече не се обновява както при предишното й ръководство, което намалява прозрачността. Членове на обществения съвет пък сигнализират, че получават непълна документация. Ако това е часовник, той най-малкото е повреден.

Министър Москов изпадна и в очевидно противоречие относно причините за акцията на службите. Докато обясняваше как не е подавал сигнал в ГДБОП, бързо търсене в Google щеше да покаже, че премиерът Бойко Борисов, както и официалният профил на Реформаторския блок във Facebook казват обратното само три седмици по-рано. Покрай самата акция вече има толкова много въпросителни, че изглежда все повече като наказателна операция срещу неудобни хора, отколкото като "борба за справедливост".

Обясненията могат да са две - или Петър Москов умишлено заблуждава обществото, или някой е заблудил него. И двете са ужасно притеснителни. А по отношение на НПО-тата, които де факто движеха фонда към повече ефективност, те най-малко заслужават да бъдат обиждани от министъра на здравеопазването. 


Защото те могат и да млъкнат, а Москов и ние да останем с още една неработеща структура.

*Накъде отиваш


Няма коментари:

Публикуване на коментар