Зима

Зима
Пролет

15 май 2016 г.

Карло Анчелоти: Всички треньори сме пътници

Карлето не си прави никакви илюзии, че ще остане за вечни времена в Мюнхен
 
Карло Анчелоти (56 г.) е сред най-добрите, ако не и най-добрият футболен треньор на планетата в последните 20 г.

Покрай опита, който натрупа начело на Милан, Челси, Пари СЖ и Реал М, италианецът е, меко казано, наясно с реалностите във футболния бранш.

И е реалист, че още от сега е пътник, въпреки че подписа с Байерн като заместник на Пеп Гуардиола за 3 г. до лятото на 2019 г.

Карло Анчелоти не си прави никакви илюзии, че ще остане за вечни времена в Мюнхен. Защото даже и трофеите не ти гарантират нищо в съвременния футбол. "В Челси спечелих дубъл и ме уволниха. В Реал М спечелих Десетата и пак ме уволниха - припомни Анчелоти. - Няма колега, който да не е бил уволняван през цялата си кариера. Фъргюсън е бил уволняван. Липи е бил уволняван. Капело е бил уволняван. Също и Моуриньо, и Бенитес.

Единственият, който не е бил пъден, е Пеп Гуардиола, но той е още млад . Има много време пред него и един ден ще се присъедини към нашия клуб, клуба на уволняваните. Един от любимите ми цитати е от "Кръсника" и пасва идеално в бранша: "Не е нищо лично, просто бизнес!"

Карлето не е никак доволен, че в съвременния футбол треньорите не само се уволняват с лека ръка, но и им поставят ултиматуми, какъвто бе неговият случай - да пробие на всяка цена с Пари СЖ в Шампионската лига. "Ако не съм си свършил работата, да ме уволнят. Но нека да не ми дават глупави ултиматуми", препоръчва на бъдещите си работодатели италианецът.

Анчелоти е сред действащите треньори, които са водили най-много европейски грандове в кариерите си, но той сам признава, че е имал реален шанс да поеме и Манчестър Юн. Преди в крайна сметка Дейвид Мойс да наследи сър Алекс Фъргюсън на "Олд Трафорд" през 2013 г.: "Тогава вече бях говорил с Реал М. Само заради опита всеки треньор трябва да отиде на "Бернабеу". Ако нещата не бяха такива, 100% щях да отида в Юнайтед."

Карлето не крие и че бащинският му подход и прекалено спокойното поведение често биват приемани като слабост: "Чувал съм и преди такива приказки - и в Милан, и в Пари СЖ, и в Челси. Но няма нищо вярно. В трудните моменти някой ще ти каже: Даваш прекалено много свобода на играчите, трябва да ги стегнеш. В Италия на това му казват la frusta, но това се прави с конете!

Уволнявали са ме, защото съм прекалено спокоен. Но аз смятам, че характерът се гради на базата на опита в първите години от живота. Моето семейство беше много спокойно. Нямахме много пари, но живеехме в мир. Имам характера на баща си, който беше фермер и беше много спокоен.

Във футбола обаче е точно обратното, няма никакво спокойствие. Ако не си спокоен, може да се караш с някого всеки ден. Може да си срещу медиите, шефа си, играчите или другите треньори. Може да налиташ и на доктора. Но на мен ми носи щастие точно ежедневната работа с щаба ми и играчите. Това е, до което се свежда всичко."



Мат Дикинсън, превод "7 дни спорт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар