Зима

Зима
Пролет

29 юни 2016 г.

След ада в Истанбул – 36 жертви и 147 ранени

Турският президент Реджеп Ердоган призова западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма
 
"Тридесет и шест са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от световните агенции.

Сред жертвите може да има и чужденци каза той. Ранените са 147. Някои са в тежко състояние.

Според властите експлозиите на летището са станали на входа на терминала за международни полети в 22 ч. местно време. Нападателите са стреляли първо с автомати по пътниците и по полицаите, които са били на пост там. Полицаите отвърнали на огъня и камикадзета се взривили. Йълдъръм съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

Той каза, че въздушният трафик към летището е бил възобновен, предаде Ройтерс.

Премиерът заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха. Той подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма. Йълдъръм каза, че Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки.

Йълдъръм заяви, че засега изводите на разследващите насочват към отговорност на Ислямска държава за атентата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата и призова за обща международна борба срещу тероризма. Ердоган каза, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света.

"Призоваваме света, по-специално западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма", каза той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул, ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма. Той подчерта, че целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция.

"За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим", припомни Ердоган.

Нападението предизвика паника на цялото летище, спиране на полети, евакуация на хора, отклоняване на полети до други летища. Оцелели хора на терминала разказват, че нападателите открили огън произволно по всички намиращи се там, а после отекнали 3 взрива, предаде Ройтерс.

Американското управление за гражданско въздухоплаване нареди преустановяване на американските полети до Истанбул. Американското министерство на правосъдието и ФБР, както и други специални агенции предложиха помощ на Турция в разследване на атентата.

Барак Обама беше информиран за случилото се, а европейски лидери вече осъдиха нападението по време на срещата си на върха в Брюксел.

Нападението беше осъдено и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде Франс прес.

САЩ също осъдиха твърдо атентатите и припомниха, че подобно на атентатите на летището в Брюксел сега е било атакувано международното летище в Истанбул - символ на връзките, които обединяват света.

САЩ обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО.

Претендентката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че атаката на летището в Истанбул само затвърждава "нашата решимост да сразим силите на тероризма и на радикалния джихадизъм по света", предаде Ройтерс.

Претендентът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп пък каза, че нападението на летището в Истанбул показва, че терористичната заплаха е по-голяма от когато и да е било, предаде Ройтерс.

"Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият онези, които не се подчиняват на волята им. Ние трябва да предприемем стъпки за защита на Америка от терористите и ще направим всичко по силите си, за да подобрим сигурността, за да направим Америка безопасна", каза Тръмп.

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси след нападенията в Истанбул полицията вече започна да патрулира с тактически оръжия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар