Зима

Зима
Пролет

29 юни 2016 г.

Връщането на отношенията между Русия и Турция на предишното им ниво е невъзможно

Владимир Аватков: Реализирайки един или друг проект с Турция, трябва да изхождаме от националните си интереси. Не трябва да храним никакви надежди и илюзии по отношение на Анкара
 
Извиненията на турската страна, поднесени на руския президент Владимир Путин за сваления през ноември миналата година самолет Су-24 и гибелта на пилота Олег Пешков, едва ли ще върнат отношенията между Москва и Анкара на предишното им ниво. 

Въпреки това, не е изключено РФ да направи някои отстъпки за Турция. Такова мнение изказаха руски експерти, анкетирани от ТАСС.

Основанията, подтикнали турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се извини седем месеца след инцидента с военния самолет, бяха достатъчни: прекъсването на големите руско-турски проекти, в това число и в областта на енергетиката, както и въведеното от Москва ембарго на турски продукти, оказаха съществено отрицателно влияние върху икономиката на Турция.

„Това, че Ердоган се извини, говори за съществен натиск върху правителството на Турция от страна на селскостопанските производители, което не се отразява в медиите, тъй като последните са контролирани от държавата“, счита туркологът, директорът на Центъра за изтоковедни изследвания, международни отношения и публична дипломация Владимир Аватков.

Според него турските земеделски производители и представителите на туристическата сфера „достатъчно силно са пострадали от руските санкции“. „Извиненията говорят за това, че турската страна е стигнала до разбирането, че без Русия нещата вървят трудно. Големите проекти, които РФ предлагаше на турските си партньори, са необходими на Анкара, и затова Турция предприе тази стъпка“, отбеляза Аватков.

Не може да се очаква, че след извиненията на турския лидер отношенията между Москва и Анкара ще се върнат на предишното си ниво на стратегическо партньорство. Експертите на практика изцяло опровергават подобна възможност.

„Трябва да се изхожда от съществуващите реалии,  създалите се световни и регионални процеси. Дори, ако Турция наистина е поднесла извиненията си, трябва да се разбира, че връщане към предишния статут на отношенията с Русия не може да има“, счита Аватков.

По думите му Москва трябва да си направи изводи от създалата се ситуация и да действа строго в съответствие с интересите си. 


„Ние достатъчно разбрахме как може да се държи Анкара и трябва да си извлечем поука от това. Реализирайки един или друг проект с Турция, трябва да изхождаме от националните си интереси. Не трябва да храним никакви надежди и илюзии по отношение на Анкара“, подчерта той.

Същата гледна точка споделя и друг изтоковед – старши преподавателят в катедрата за политически науки във Висшата икономическа школа Леонид Исаев.

„Ситуацията в отношенията между двете държави едва ли ще се върне на предишното ниво. В една и съща река не трябва да се влиза два пъти. Няма да е възможно да се постигне предишният обем на търговията и туристическия поток“, отбеляза той.

Не е изключено в отговор на инициативата на Ердоган Русия да направи някои отстъпки за Турция.

„Възможно е някакво облекчение по отношение на Турция да бъде направено: да бъдат отменени санкциите, както и да бъдат направени визови облекчения за турските граждани“, отбеляза Исаев.

В същото време не бива да се подценява и ролята на личността в историята. Според експерта става дума не толкова за конфликт между страните, колкото до сложност в отношенията между техните лидери.

„Конфликтът носи сега не само междудържавен, но и междуличностен характер. По своята същност, това е конфликт между двамата президенти“, счита Исаев.

„Когато имаме конфликт между две харизматични личности, то трябва да разбираме, че той няма да се разреши дотогава, докато в Анкара и Москва се запазят действащите лидери“, отбеляза още той.

Експертите считат, че топката е на страната на Москва. И много неща ще зависят от това как Русия ще отговори на извиненията на Ердоган. „В това положение Москва трябва да намери ответната формулировка, с помощта на която ние бихме могли максимално да удовлетворим политическите амбиции по отношение на Турция“, каза Исаев.

Очевидно е, че подобряването на отношенията е в интерес и на двете страни. „Отношенията с Турция трябва да се възстановяват постепенно. Турция е голям играч в региона и това ниво на отношенията, което се създаде в момента, е неприемливо от гледна точка на интересите на Руската федерация“, отбеляза на свой ред Аватков.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар