Зима

Зима
Пролет

16 юни 2016 г.

Патриотичен пиар за 44 милиона

Поредният безотчетен и безответен харч, неконсултиран с никого освен с коалиционния партньор, на четири очи
 
Каква врява беше, когато кабинетът „Борисов“ се зае да вдига нова ограда по границата с Турция! 

Тогава парламентът промени закона, за да може оградата да се направи без обществени поръчки – по спешност. За 90 милиона, както правителството прогнозираше – тройно по-скъпа от вече изградените от кабинета „Орешарски“ трийсетина километра!

Година и половина по-късно нито новата ограда от 132.6 км е завършена, въпреки че се прави „по спешност“, нито е за 90 милиона, нито чаканият бежански наплив се състоя. Досега кабинетът отпусна за нея над 105 милиона лева.

А днес – набързо, без обяснения, правителството реши да отпусне още 44 милиона лева за още 61 км ограда в Бургаска област. Нямаше аргументи, дискусия, за и против, разчети кое – колко…

Единственият аргумент беше една среща. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се срещнал с финансовия министър, поговорили с Горанов, стиснали си ръцете и днес решението е вече факт. Симеонов даде кратък брифинг, за да благодари на кабинета и да припомни, че оградата с Турция е един от ангажиментите на ПФ пред избирателите му.

Така оградата ще покрие почти цялата граница с Турция: 230-240 километра.

А защо ограда и на естествената речна граница – нали затова първоначално бе решено да е само по сухоземната? „Навсякъде е нужна ограда“, коментира бургаският депутат пред Ureport. И посочи, че сега мигрантите преминават речната с гумени лодки. „А Резовската река не е река, тя е едно дере – прецапват, без да си намокрят кокалчетата“.

На въпрос дали и новите 61 км трябва да се строят без обществени поръчки (т.е. от областния управител на Бургас), в спешен порядък, Симеонов отвърна: „Разбира се“. Защото, по думите му, десетки нови минават в Странджа всеки ден, а и големият наплив, който досега е само в страховете на хората, може „да се изсипе по всяко време“.

Вярно е, че водната граница явно не спира мигрантите. Но по тази логика трябва да вдигнем и по границата с Гърция, защото от Турция бегълците се прехвърлят в Гърция през Марица. Нали и тази зима 118 мигранти от Ирак бяха спасени от остров в Марица край Свиленград. Нищо чудно скоро оградата да се разгърне и по границата с Гърция. Премиерът Борисов и военният министър Николай Ненчев вече пуснаха тази муха.

Но за какво властта командирова полиция по границата? И нали промени закона, за да може да командирова и армия, до 1000 души при нужда? Да, това ще струва пари на бюджета, но няма да са 44 милиона.

Днес Борисов позлати Патриотите – в един ден бе приет и законът им за бурките на първо четене (с голямото рамо на ГЕРБ), и решението за новата ограда в Бургас. Сигурни овации за Симеонов в избирателния му район – адмирациите за „свинските опашки“ на Перата, ОЗБГ и другите „ловци на бежанци“ ще избледнеят.

Поредният безотчетен и безответен харч, неконсултиран с никого освен с коалиционния партньор, на четири очи. На практика 44 милиона от нашите пари за пиар на Патриотите. И съответно на „Атака“, с които те отново се заграждат.



Милен Енчев,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар