Зима

Зима
Пролет

16 юни 2016 г.

Следващите три години 55% от учителите ще се пенсионират

Нови педагози биха се влели в системата със заплата от 1500 лева
 
Безспорен и общоизвестен факт е, че от системата на българското образование в следващите три години ще излязат в пенсия около 55 процента от учителите.

Това ще постави системата под огромна опасност поради липса на кадри и ще доведе до сериозна криза в учебните звена. 

Това се посочва в позиция от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за новия колективен трудов договор /КТД/ в средното образование.

"За да стане привлекателна и желана учителската професия, статутът на българския учител трябва да отговаря на висотата на изискванията и на вменените му отговорности от днешния ден. Много важна част за повишаване на авторитета и мотивацията за работа в българското училище има и трудовото възнаграждение. То е признание за ролята и значимостта, която отдава обществото ни на този труд", се посочва в позицията.

В нея се казва, че "в новия КТД е договорена препоръка за символично увеличение на работните заплати в средното образование с 10 процента и така началната заплата ще стане 660 лева".

Според изследване на синдиката "Образование" нови педагози биха се влели в системата с работна заплата за учител от 1500 лева и 2000 лева за директор.

Разчетите на синдиката показват, че още 850 милиона лева ще трябват за следващата бюджетна година. Тези средства ще са необходими за строежа на 30 нови училищни сгради - за преминаването в едносменен режим на обучение; за капиталови ремонти в сегашните училища; за привеждане на професионалните гимназии към изискванията на пазара на труда; за увеличение на заплатите в образованието и за прекратяване на порочната зависимост на директорските и учителските заплати от делегирания училищен бюджет.

"В новия КТД сме дали заявка за несимволично увеличение на възнаграждението за професионално-квалификационните степени с 40 процента и за изплащане на 11 заплати при пенсиониране на директор или учител", се посочва в позицията, съобщава Dnes.bg.

В нея се казва, че "Синдикатът "Образование" е партньор на Националния учителски събор и се надява премиерът Бойко Борисов да обяви на събора пред 15 000 учители, че образованието наистина е приоритет и да поеме ангажимента, че правителството ще стори необходимото за образователната система - за строителството на 55 нови учебни сгради и за отделяне на 6 процента от БВП за образование.


Няма коментари:

Публикуване на коментар