Зима

Зима
Пролет

26 юни 2016 г.

Ангела Меркел: Да не бързаме с раздялата

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои натиска на Париж, Брюксел и собственото й правителство за бърза раздяла между Великобритания и ЕС.

След като британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставката си до октомври заради резултатите от референдума, европейските политици и институции се почувстваха свободни да засипят Обединеното кралство с искания относно бъдещето на страната извън ЕС, коментира агенцията.

Европейската централна банка заяви, че британската финансова индустрия, в която са заети над 2,2 млн. души, ще загуби правото да обслужва клиенти в ЕС, освен ако страната не остане в общия пазар на Съюза.

Сега Меркел се опита да свали напрежението и натиска за бързо темпо за изкарване на Великобритания от Съюза. Тя поясни, че няма да притиска Камерън, след като той заяви, че няма да започва формалните преговори за напускане най-малко до октомври.

"Честно казано, това не трябва да отнема твърде дълго, това е вярно, но аз не бих се борила в момента за къса времева рамка“, заяви Меркел на пресконференция. 


"Преговорите трябва да бъдат проведени в добър бизнес климат. Великобритания ще остане близък партньор, с който сме икономически свързани."

Няма коментари:

Публикуване на коментар