Зима

Зима
Пролет

19 юни 2016 г.

И други ще последват Великобритания, ако се отцепи от ЕС

"Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до ефекта на доминото"
 
"Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз може да предизвика сходни действия и на други страни членки, в Източна Европа", предупреди външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския в. "Тагесшпигел ам зонтаг".


"Не може да се изключи вероятността евентуален Брекзит да породи ефект на доминото в Източна Европа", каза министърът. Историческа грешка беше премиерът Дейвид Камерън дори да си помисли да свика референдум за британското членство в ЕС", подчерта той.



"Дори на референдума на 23 юни Великобритания да реши да остане в ЕС, това няма да реши проблема, произтичащ от отрицателното отношение на британците към Евросъюза", подчерта Аселборн.

Пред вестника външният министър каза, че понякога има чувството, че Камерън и ръководителят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински са сключили мълчаливо споразумение да се противопоставят на европейската интеграция.

"И двамата изглежда са си набелязали еднакви цели, съдейки по критичното им отношение към ЕС", посочи той.

Полша е най-голямата икономика в източното крило на ЕС и страната, получаваща най-много средства от структурните фондове на съюза. Великобритания, на свой ред, внася в ЕС повече средства, отколкото получава от Брюксел, което е и един от аргументите на кампанията за напускане на блока, припомня Ройтерс.



Жан Аселборн

Няма коментари:

Публикуване на коментар