Зима

Зима
Пролет

12 юни 2016 г.

Дивото, пардон, евтиното зове

Наближи ли летният сезон, у нас традиционно започва активен размисъл – коя от южните ни съседки да изберем, или пък да вземем да рискуваме и да отидем на родното Черноморие.

Съвсем естествено, се започват и споровете – от едната страна е „абе, вие луди ли сте, да си давате парите на подлите византийци, а от другата „по-добре при тях или в Турция, отколкото на скапаното ни бетонно море“.

Всичко, разбира се, е въпрос на гледна точка, но все пак е интересна и мотивацията на българина, планиращ още отдалече, или в последната минута дългоочакваната лятна почивка. А каквото и да си говорим, основното е, колко ще му излезе, за да отдъхне една седмица, наслаждавайки се на слънце и вълни.

До 500 лева седмично излиза родното море на едно семейство, ако избере бунгало. И както става ясно, основните клиенти на този вид ваканция сме именно българите, плюс чехи и поляци. Ако пък летовниците не държат особено на кухненски бокс, цената може да падне и наполовина, което съвсем буквално си е без пари. Какво получаваш срещу това, е друг въпрос.

Ако човек се замисли, такава цена очевидно включва единствено преспиването, а изхранването си остава грижа на почиващия и неговото семейство, освен ако не мине на фотосинтеза или не се е запасил с огромно количество сирене и домати, например, за които дори кухненски бокс не му е необходим.

Ако пък все пак може да си позволите повече разходи, също има евтин вариант, и той е да се възползвате от евтини записвания, при това на първа линия. Предполага се, че така за един и същи вид услуга и качество, плащате по-малко.

Караваната на къмпинг пък, след като се тегли чертата, излиза колкото престоя в тризвезден хотел и идва въпросът, не е ли по-добре за същите пари да предпочетем малко повече удобства.

Изводите от всичко това, за жалост са доста тъжни – първият е, че родното ни Черноморие не съумява достатъчно да ни привлече. А вторият е, че сме далече от времето, когато и доста по-сносна ваканция ще ни е по джоба.



Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар