Зима

Зима
Пролет

12 юни 2016 г.

Днес руснаците отбелязват Деня на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин определи Деня на Русия като един от най-значимите държавни празници.

В реч на приема в чест на Деня на Русия държавният глава отбеляза, че днес руските граждани честват републиката, честват колосалния труд на хората и утвърждават историята на страната.

Путин отбеляза, че твърдата гражданска позиция на хората поддържа и укрепва суверенитета на страната.

"Днешният празник 12 юни е знаменателна дата на началото на кардинални преобразования. Те бяха наложени от времето и като всички радикални реформи, станаха много трудни, а понякога и драматични за държавата и народа. Те обаче бяха наложителни", подчерта руският президент.

Путин отбеляза, че Русия е доказала способността си да се усъвършенства, да се стреми към по-доброто, да прави радикални пробиви напред към нови политически и икономически високи и да се адаптира към промените.

На традиционното връчване на държавни награди за големи постижения в науката и технологиите, литературата и изкуството, както и в хуманитарната дейност Путин поздрави всички руснаци с Деня на Русия и подчерта, че този празник ознаменува такива изключително важни ценности като родината, патриотизма и единството на народа. 


"Той отразява нашите топли, искрени чувства към Русия и нашата отговорност за нейното настояще и бъдеще", допълни държавният глава.

Денят на Русия се чества ежегодно на 12 юни поради две причини. На тази дата през 1990 г. Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия. На същата дата през 1991 г. се провеждат първите демократични избори за президент на РФ.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.

През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар