Зима

Зима
Пролет

12 юни 2016 г.

Историята на най-добре продаваната френска кола

Renault Clio, или формулата за успешен малък автомобил

След около месец екипът ни ще бъде сред първите, които ще имат възможност да изпробват обновената версия на последното поколение Renault Clio. 


Сега обаче ще се върнем назад във времето, за да проследим най-интересните факти от историята на популярния компактен модел.

Наричайки го популярен, имаме предвид именно това. Clio е най-добре продаваната в света френска кола, двукратен носител на отличието „Автомобил на годината в Европа“, както и най-продаван автомобил във Франция през 18 от последните 25 години и лидер в класа си в Европа през 2014 и 2015 година.

Името му идва от гръцката митология - Clio е една от музите, а етимологията на думата – kleio – означава „да направиш известен“.



Първо поколение: Излиза през 1990 година, а година по-късно става „Автомобил на годината в Европа“

При наследяването на Renault 5 – един от най-популярните автомобили за времето си – Clio трябваше да влезе в обувки с голям номер и да устои на наследството, което му бе оставено, но той никога не пожела да следва директно прочутата следа, която предшественикът му бе оставил.

Наистина, Clio бе представен като „универсален малък автомобил", проектиран и произведен спрямо същите строги критерии на по-големите си събратя. Това се трансформира в пазарно препозициониране, тъй като Clio посегна към все по-нарастващата клиентска база, която търсеше оборудване и характеристики, които традиционно се срещаха в автомобилите от по-високите сегменти, но запазвайки компактните размери на Renault 5 (Clio 1 бе дълъг само 3,70 метра).

Малкото Clio дойде оборудвано с ABS, климатик, електронно контролирана автоматична скоростна кутия, аларма, сервоусилвател на волана и дори електрически странични огледала с подгрев.

През 1991, с цел да задоволи желанията на най-претенциозните клиенти да притежават върховно оборудване и характеристики, Renault лансира луксозното Clio Baccara, което дойде със сива кожена тапицерия, орехова топка на скоростния лост, облицовани с кожа панели на вратата и хромирани контролери. През 1998 Baccara бе заменена от Clio Initiale, запазвайки луксозните предложения.

Преходът от Renault 5 към Clio внесе нови елементи и в друга област: оттук насетне, моделите на марката нямаше да се кръщават с номера, а с имена, за да станат по-запомнящи се и да се наситят с по-топла и по-човешка самоличност.

Едва лансиран, Clio бе избран за „Автомобил на годината в Европа за 1991“. "Новият малък автомобил на Renault предлага изключителен дизайн, добро качество, щедър простор в купето и багажника, както и богато оборудване, което никога преди не бе предлагано в модел на масов производител с тези размери“, бе коментарът на журито.



Второ поколение: Акцент е безопасността

Второто поколение на Clio бе лансирано през 1998. Седем сантиметра по-дълъг спрямо първия, този модел въведе 16-клапановите двигатели и, след като цялата моделна гама бе оборудвана с ABS и предни и странични въздушни възглавници, постави безопасността на първо място в дневния ред.



Трето поколение: Първият двукратен носител на титлата „Автомобил на годината в Европа“

Третото поколение на Clio се появи на сцената през 2005, а Clio 2 остана в продажба под наименованието „Clio Campus“. По-дълъг (3,99 м) и по-просторен, Clio 3 разглези истински собствениците си. Не само, че предложи безконтактно стартиране на двигателя, GPS и круиз контрол/ограничител на скоростта, но и оборудван с до осем въздушни възглавници, той предложи най-високата активна и пасивна безопасност в сегмента.

На фона на това не бе изненада за никого, че стана първият автомобил в класа си, който бе отличен с пет звезди за безопасност от независимия институт Euro NCAP. Той бе, освен всичко друго, първото Clio, което получи модификация Estate.

Всички тези атрибути заслужиха на Clio пореден успех, моделът отново бе избран за „Автомобил на годината в Европа“ през 2006. В 43-годишната история на конкурса това бе първият път, в който един и същ модел печели наградата два пъти. Един от членовете на журито отбеляза: „Прекрасен малък автомобил, който трябва да вдъхнови по-големите“.



Четвърто поколение: Предвестник на новия дизайн на марката

Четвъртото поколение на Clio се появи през 2012 г. Моделът продължи успешните традиции на предшествениците си, залагайки на високите технологии и оборудване. Тук изпъкват най-вече интегрирания и свързан R-LINK мултимедиен таблет на Renault и най-модерната бас рафлекторна аудио система – първата в света.

Вдъхновен пряко от концепцията DeZir, представена две години по-рано по време на Автомобили салон Париж 2010, Clio 4 бе и първият модел, който възприе новата визуална идентичност на марката - поредно доказателство за важността на този модел.



Мъникът е и спортна икона

Всеки, който е карал Clio знае, че това е изненадващо приятна за шофиране малка кола. Особено версиите на Renault Sport.

Първият ултра мощен екземпляр се появи през 1998, под формата на шоу автомобил. Става дума за Clio V6, който след възторжените реакции на публиката на Автомобилен салон Париж, получи зелена светлина за серийно производство. Задвижван от 3,0-литров, 6-цилиндров, централно разположен отзад двигател, първоначално Clio впрягаше 230 к.с. под капака. Пет години по-късно агрегатът бе модернизиран и мощността му бе увеличена до 255 к.с., които ускоряваха горещия хечбек на Renault от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди.



Също задвижвани от мощни двигатели, следващите поколения на Clio винаги бяха придружавани от спортен вариант на Renault Sport, доказателство за което са Clio 3 R.S. със 197 к.с. през 2006, мощният 200 к.с. Clio 4 R.S. през 2013 и, най-скоро, мощният 220 к.с. Clio R.S. Trophy през 2015./Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар