Зима

Зима
Пролет

8 юни 2016 г.

Тя е българче. Обича…

Най-добре да оставим министърката да изпита рекламата си на собствен гръб...
 
Министърът на туризма Николина Ангелкова е патриот за почивката. 

Очевидно разбира ролята си като клакьор на родните хотелиери и ресторантьори, вместо като министър, който да работи, от една страна за качествени услуги, от друга – за изсветляване на сектора.

Ангелкова надмина дори Кремъл, който изтъкваше предимствата на Крим за летни почивки на руснаците, а на плажа ехтеше руският химн. В сравнение с Крим на българското Черноморие наистина условията са по-добри.

Впрочем, руският президент Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море, а и е сниман да почива там. И у нас има един известен курортист край Бургаско – Ахмед Доган и неговата резиденция край Отманли. Но едно е да си в собствен палат, съвсем друго – с простосмъртните на плажа, на който чадърите са наблъскани като гербери на партиен форум в „Арена Армеец“.

Това не пречи на министърката да рекламира Черноморието ни, като го поставя в контекста на… почивките в Гърция. И рисува една картина на мръсни гръцки плажове, които не предлагат… всички екстри, каквито има на българските.

Тази безогледна демагогия беше характерна за едни други времена, когато живеехме в затворена капсула и вярвахме на това, което ни говореха „от телевизора“, и на онова, което „пише във вестника“. Сега границите са отворени, за мнозина българи гръцкото море е дори по-близо от българското, а благодарение на технологиите можем да видим картинката такава, каквато е. Няма нужда Ангелкова да ни я рисува. Стига ни натуралистът Борисов.

„Идеалният поданик на тоталитарното управление не е убеденият нацист, нито убеденият комунист, а човекът, загубил способността си да различава факта от измислицата (т.е. реалността на преживяното), истината от лъжата (т.е. критериите на мисълта)“. Хана Аренд. (В. „Култура“)
Да допуснем, че Ангелкова се опитва да убеди част от ония „работещи бедни“ българи, които са по-голямата част от обществото ни, заедно с пенсионерите, да отделят пари за седмица на Черноморието, вместо да прескочат за 3 дни с автобус до Гърция.

Всеки, прекарал дори броени часове на дългите гръцки плажове, на някои от които няма и шезлонги и чадъри, няма да ги смени с гмежта по родните курорти. Всеки, опитал прясната храна там, ще се върне пак. Вместо да бъде отровен от нискокачествени боклуци.

Но, както каза един приятел, най-добре да оставим министърката да изпита рекламата си на собствен гръб.

В деня, в който Николина Ангелкова венцехвалеше и чистата вода по българските курорти, бургаското издание „Флагман“ публикува снимки на тръба, замаскирана с пясък и камъни на къмпинг „Черноморец“, която излива жълтокафеви работи в иначе чистичкото ни море…

 Николина Ангелкова

Гергана Делчева,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар