Зима

Зима
Пролет

7 юни 2016 г.

"А" група стана Първа професионална лига

Новата футболна лига на България ще бъде с 14 отбора.
 
В нея влизат деветте клуба, които се състезаваха в елита през миналия сезон - Лудогорец, Левски, Берое, Славия, Локомотив Пловдив, Черно море, Ботев Пловдив, Пирин Благоевград и Монтана, а новите членове са Литекс, Дунав Русе, Верея, Локомотив Горна Оряховица и Нефтохимик.

От Литекс са поискали да се състезават във под името ЦСКА. В момента се разглеждат документите на клуба.

Официално наименованието на първенството ще е Първа професионална лига. След изиграването на 26 кръга първенството се разделя на първа шестица и втора осмица.

Първата шестица в още 10 мача определя шампиона и участниците в евротурнирите. Втората осмица се разделя на две групи, като в едната влизат 7-ият, 9-ият, 11-ият и 13-ият в класирането, а останалите ще са в другата. След това те играят по 6 мача и започват плейофи.

Първите два от всяка група определят след 1/2-финали и финал отбора, който играе в един мач за място в Лига Европа с последния от тези, които имат право на участие в турнира.

Третият и четвъртият от групите пък ще определят изпадащите и тези, които ще отидат на бараж. Новият формат ще има един изпадащ и два баража срещу втория и третия от "Б" група. Вече бившата "Б" група ще се казва Втора лига, като в нея ще участват 16 отбора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар