Зима

Зима
Пролет

8 юни 2016 г.

Mиграционно изтощени

Какво се крие зад статистиката?
 
„Страната ни е миграционно изтощена“, казаха от БАН. 

Един милион българи са си отишли, за да търсят щастието си в други държави. Не мога да си позволя да размахвам пръст или да ръся мъдри нравоучения – би било грозно. 

Само ще се опитам да си преведа на нормален език какво се крие зад статистиката.

- „През 2015 г. българите зад граница са изпратили у нас близо 1,3 млрд. евро“ = Значи можело и българите да печелят с труда си, стига да има кой да им плаща. Да не говорим, че подобна инвестиция не можем да чакаме от половината бизнес структури в България.

- Парите са предимно за потребление и издръжка = Добре, че хората имат кой да им помага за елементарните битовизми, защото животът им е сведен до ниво оцеляване.

- Незначителна част от парите отиват за бизнес инициативи или пък за образование = Мнозина по трудния начин научиха, че „бизнес в България“ граничи с „хвърляне на пари в тоалетната“. А митът за великото ни образование дори пред себе си ни е срам да го повтаряме. Хората се научиха, че е по-добре да си пращат децата да учат в чужбина.

- 50% от имигрантските пари отиват в западналите райони в Северозапада = Много отдавна на живеещите там ножът им е опрял до кокала, нормално е те да имат най-голяма нужда от помощ. Роднината не е офейкал, за да се спаси от хубавото, избягал е от глада и мизерията. И помага с каквото може на останалите.

- Отлив на младежи + недостиг на работната сила + ограничения на икономическия растеж = Много високи заплати вземат сега! Плащайте им, ако може по 100 лв. на месец и шепа ориз, и чакайте прилив на отлични и жертвоготовни служители. Или пък да слезете от бентлитата евентуално и да платите на служителите си...? (Не мисля, че тази ирония може да бъде разбрана от онези, от които трябва – на тях още им дрънкат петолъчките в главите и заглушават мисленето.)

- Малко над 10% от мигрантите са се завърнали трайно в България = Някой да е изненадан?

- Едва 2030 година ще сме достигнали на 50 процента доходите в ЕС = ...!



Александър Томов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар