Зима

Зима
Пролет

19 юни 2016 г.

Пътешествие из Европа, минаващо през стомаха (галерия)

Няколко от по-интересните кулинарни маршрути в Европа.

Шампанското

Какво ли не е изписано, изговорено и изпято за него. Всичко започва от областта Шампан,в Северна Франция. Тук специалният микроклимат и богатата на калциев карбонат почва придават на гроздето необходимата зрелост и качество. 

По "пътя на Шампанското" ще се открие прелестта на тази местност: леки възвишения, ренесансови замъци, долини със спокойно ромолящи поточета и рекички. Най-красивата е Долината на Марна, дълга 90 км., в която 14 лозарски имения предлагат дегустация на скъпоценното питие.

Пушена риба

Остров Фин от Датския архипелаг, не е само мястото, където се е родил Ханс Кристиян Андерсен, а и място, където идват туристи от цял свят да опитат специалитетите на фабриката за пушена риба, която е построена в далечната 1919 г. и е една от най-старите в Дания. Рибата се пуши на елшови дърва и на вкусно приготвената риба никои не може да устои.

 Шоколад

Ръчно изработените шоколади на "Мари" са най-хубавите в страната, която претендира, че произвежда най-добрия шоколад в "Мери" се намира в Брюксел, където шоколадовите изделия се правят на място. 70 различни шоколади и шоколадови бонбони,които изглеждат като скъпоценности в бижутериен магазин. 





Бира

В друга част на Белгия, в абатство Орвал се прави "небесната бира" на белгийските пивовари. Повече от 300 вида от кехлибарената течност, в различни цветове се прави от монасите-траписти. От общо 6  от техните пивоварни, 5 са в Белгия. Монашеската общност се грижи за своите имения и градини. Пивоварните обикновено не са отворени за широката публика, но монашеските еликсири могат да бъдат опитани в цяла Белгия и Европа.

 Сирене

Преместваме се в  южна, Холандия, за да опитаме сиренето Буренкаас. Така холандците наричат своето прочуто, ароматно, пикантно и вкусно сирене. Специалитетът е получен от екологично чисто мляко. Всяка сряда в градчето Вурден има пазарен ден,където всеки може да вкуси и закупи то сиренето. В Гауда, където е центърът на сиренарската промишленост има много мандри, туристите могат да видят как се прави суроватката, как се бие сиренето и да опитат Буренкаас в различни степени на зрялост.



Шафран

Испанската местност Ла Манча, откъдето е родом Дон Кихот е най-големият производител на шафлана. Това е доста скъпа подправка. 1 кг. струва 1 600долара, а за 1 кг. шафран са нужни 150 000 цвята от лилав минзухар. В градчето Консуегра всяка година се отбелязва празник на шафрана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар