Зима

Зима
Пролет

18 юни 2016 г.

Германия обвини НАТО в „подстрекаване към война“

Според Щайнмайер усилените маневри на Алианса са контрапродуктивни за регионалната сигурност и могат да разпалят напрежението с Русия

Заради военните учения на НАТО в Източна Европа германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува организацията в „подстрекаване към война“.

Според Щайнмайер усилените маневри на Алианса – Саблен удар (13-21 юни) и Анаконда 2016 (7-17 юни) са контрапродуктивни за регионалната сигурност и могат да разпалят напрежението с Русия. Той призова военният съюз да замени ученията с повече диалог и сътрудничество с Русия.

НАТО започна подготовка чрез симулация на руска атака срещу Полша на 7 юни. В двуседмичното учение участват 31 000 войници, сред които 14 американски, 12 000 полски и 1000 британски. Освен това участват десетки изтребители, бойни самолети и кораби и 3000 превозни средства.

Страни извън НАТО като Швеция и Финландия също участват.

„Това, което не бива да правим, е да възпламеняваме още ситуацията с дрънкане на саби и подстрекаване към война“, каза Щайнмайер в интервю, което ще излезе в германския вестник Bild am Sontag.

По думите му, който вярва, че символичен парад на танкове по източната граница на Алианса ще донесе сигурност, е в грешка.

„Посъветвани сме да не създаваме претекст за подновяване на стари конфронтации“, каза още той.

Ученията са с цел да се изпробва способността на НАТО да отвръща на заплахи и се провеждат на всеки две години. Русия обаче неколкократно обяви, че войски на НАТО в близост до границите ѝ са заплаха за сигурността, съобщава Ureport.bg.

За по-голяма прозрачност, учението „Анаконда“, провеждано на всеки две години – за пръв път преди десет години, е регистрирано от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Напрежението между Русия и НАТО бе изострено от последните срещи на техните въоръжени сили. През април два руски бойни самолети летяха, според САЩ в симулирана атака, в близост до американски управляем ракетоносач в Балтийско море.

Русия, от своя страна, обвини САЩ в опит за сплашване чрез военноморския разрушител в близост до граничния за Русия региона на Балтийско море и предупреди, че ще отговори с „всички необходими мерки“ при бъдещи инциденти.

Москва обвини Вашингтон, че се опитва да притъпи руския ядрен арсенал, след като включи $ 800 милионен противоракетен щит в Румъния е работи за аналогична система в Полша. Вашингтон казва, че щитът е от жизненоважно значение, за да защити САЩ и Европа от т. нар. „престъпни държави“.

НАТО обяви, че планира дислоцирането на пехотни батальони от общо 4000 души в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Освен това Алиансът обмисля да разположи и многонационална бригада в Румъния. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форум на организацията във Варшава в началото на юли.

България е готова да участва с 400 войници в сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния.

Страната ни обаче отказа да участва в съвместни учения на Алианса в Черно море.

Франк-Валтер Щайнмайер

Няма коментари:

Публикуване на коментар