Зима

Зима
Пролет

18 юни 2016 г.

Атракция №1 сме: предлагаме и кръв, и зрелища

Цикълът е пълен - идват туристите на нашето море, нападат евтиния алкохол, вдигат градуса, след което си гледат екшън на живо...
 
Нищо чудно туризмът ни наистина да върви към апогея си, без да сме забелязали. 

След екшъна в Слънчев бряг и вендетата с Митьо Очите всъщност пакетът от услуги по Черноморието се затвори в пълен цикъл. Доскоро имахме един гол, нищо и никакъв алкохолен туризъм, а след него скука. Нищо интересно.

Докато сега цикълът е пълен - идват туристите на нашето море, нападат евтиния алкохол, вдигат градуса, след което си гледат екшън на живо - меле, престрелки, куршуми, че даже истински ранени. Кеф ти да участваш, кеф ти само да гледаш. Уестърните и гангстерските филми на фона на нашата действителност звучат направо старомодно. А туризмът в България предлага истинско риалити.

Досега, след като отминаха мутренските времена, когато групите яки момчета, въоръжени с бухалки, нахлуваха в заведенията на конкуренцията и стреляха без предупреждение, на туристите им беше направо досадно. Та накрая, в последните години се налага самите те да се сбият помежду си, та дано да вдигнат малко адреналина. Така че нищо чудно туристическата шефка Николина Ангелкова да се окаже права, че милиони ще се стекат към родното ни Черноморие, макар и не заради чистотата и екстрите в хотелите и по плажа. 


Наистина, нима Гърция може да предложи кръв и зрелища като у нас?! Тамошните плажове може да красиви и спретнати, може да имат идеално обслужване и дотам. Че дори Италия не може да се мери с нас. Защото тъкмо ние доказахме, че можем да предложим кръв и зрелища като в Древния Рим. Без да имаме Колизеум или училище за гладиатори. За какво са ни да ни дрънкат тези със шлемовете, като си имаме по-модерни, с бронежилетки?

Така че, господа, айде стига сме одумвали и тоя досаден културен туризъм. Кой ти гледа паметниците, мостовете и музеите, кой ще ти се занимава с някакви древни ръкописи и артефакти, отгоре на всичкото невинаги истински, като може да гледа истински зрелищен спектакъл край морските вълни! 


Нашият туризъм е само за безстрашните, за смелите. Не е за еснафи и апатични съпрузи, сгънали прилежно няколко ката дрехи и нощни шапчици, за да си лягат рано в хотела, възмутени, че се чува шум от нощните заведения. Такива туристи да си ходят в Гърция, в Турция, ако щат и на Френската Ривиера. Да лежат по цял ден на пясъка и да пият слабоалкохолни коктейли. Там няма да видят ни мутра, ни полицай. Ще мечтаят и за спасители, които да ги ругаят, щом влязат два метра навътре в морето и се запътят към шамандурата.

И накрая ще им дойде да захвърлят всичко и да дойдат в България, та малко да поосвежат сетива от монотонната почивка някъде по Средиземноморието. И вероятно ще са готови да платят скъпо и прескъпо, за да зърнат нещо, за което после ще разправят на внуци и правнуци.

Защото всъщност... може би няма да се върнат пак. Един път стига. Помни се завинаги...



 Албена Боянова, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар