Зима

Зима
Пролет

29 юни 2016 г.

Русия вдига ограниченията – пуска руските туристи в Турция

Путин е поискал от правителството на РФ да започне процес на цялостно нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция
 
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха да премахнат ограниченията за посещения в Турция на руски туристи, предаде ТАСС.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че тази тема е била обсъдена по време на телефонен разговор на двамата лидери. Отбелязано е било, че се има предвид да бъдат свалени ограничителните мерки относно пътуванията в Турция на руски туристи. При това е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, насочени към осигуряването на сигурността на руските граждани на територията на Турция, се казва още в съобщението.

След своя телефонен разговор с президента на Турция руският президент Путин заяви, че след писмото на турския президент е било взето решение за нормализиране на отношенията с турските партньори.

"В началото на разговора аз изразих съболезнования на президента на страната и на целия турски народ във връзка с терористичния акт, който стана в Истанбул", каза Путин.

Преди заседание на правителството Путин е поискал от правителството на Руската федерация да започне процес на цялостно нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция. По думите на руския президент Ердоган го е уверил, че турското ръководство ще направи всичко възможно, за да бъде гарантирана сигурността на руските граждани на територията на Турция.

Президентите Путин и Ердоган изразиха готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на службата на Ердоган, цитирано от Ройтерс.

До телефонния разговор се стигна, след като Ердоган изрази съжаление в писмо до Путин в понеделник за свалянето от страна на Турция на руски военен самолет миналата година.

Двамата също така се съгласиха по време на разговора си да се срещнат лично, се посочва в съобщението, като се отбелязва, че трябва да бъдат предприети "необходимите стъпки" към възстановяване на отношенията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар