Зима

Зима
Пролет

6 юни 2016 г.

Швейцарците отхвърлиха на референдума гарантирания месечен доход

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали"
 
 Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар