Зима

Зима
Пролет

5 юни 2016 г.

Езерото Комо – сърцето на италианската романтика и история (галерия)

Своеобразен оазис на спокойствието, едно вълшебно съчетание между буйната зеленина на Средиземно море и заснежените върхове на Алпите
 
Добре дошли в сърцето на италианската романтика – езерото Комо! 

Ето така ще ви посрещнат местните италианци, веднага щом кракът ви стъпи тук. Това се дължи на прочутата любезност на местните хора от областта Ломбардия, където именно се намира и бижуто на Италия.

Езерото Комо се намира между Милано и границата с Швейцария. Отстои на 40 км северно от Милано и само на няколко мили от швейцарската граница, и на 20 минути от прочутият курорт Лугано.

Езерото е с площ от 146 кв.км. и е заобиколено от двете страни от високи планини и хълмове, красиви вили, и курортни селища, сгушили се между буйната алпийска растителност, обагрена във всички нюанси на зеленото и криволичещи реки, и шумолящи поточета. 


Езерото неслучайно е бижуто на областта, един своеобразен оазис на спокойствието, едно вълшебно съчетание между буйната зеленина на Средиземно море и заснежените върхове на Алпите. Езерото е идеалното място  както за семейни почивки, така и за романтично бягство от суетатана големите градове.  

Комо е рай на спокойствието, превъзходната кухня, която се предлага от многобройните малки ресторантчета, привличащи  с типичната италианска  атмосфера. Величествените заснежени планини, които дебнат от всеки ъгъл, романтичните малки улички, в които можете да се „загубите” от опияняващата романтика, която се усеща от най-малкия детайл. Миризмата на прясно изпечени сладкиши или горещо кафе с аромат на ванилия, ще ви накарат да прекарате цял ден бродейки из старинните улички, докосвайки се до народните обичаи и стил на живот по тези места.

Стендал описва мястото като „приказно място, несравнимо на земята в своята красота” в една от книгите си.

Езерото Комо има формата на обърнато „Y”, която е била причинена от движението на ледниците през долината преди десетки хиляди години. В средата на езерото, където двата клона на Y се доближават се е настанил Беладжио, град, често наричан перлата на езерото, а и един от най-романтичните от всички градове на Италия. В града са останали старинни църкви и исторически паметници от преди 400 години, което прекрасно допълва разходката ви или романтичния уикенд. 


Комо е известно обаче със своите изящни вили, и с може би най-известната вила „Карлота”, комбинация от луксозен интериор и арт колекции. Старият град, запазен и до днес има с какво да ви изненада. Той е защитен от високи крепостни стени (сякаш се пренасяте векове назад, по времето на кръстоносните походи), а малките улички са осеяни с великолепни  магазинчета, които предлагат местни сувенири, сладкиши, кулинарни изкушения. Обичай у местните е да се разхождат безцелно из тези улички в събота следобед. Нещо като ритуал, в който местните се суетят, разговарят оживено.

Езерото Комо стана още по известно след като се превърна във втори дом на редица богати и известни личности, които го предпочетоха пред многобройните познати до болка тузарски места по света. 


Така че, ако имате път насам или специално организирате почивката си в Ломбардия, може и да имате късмета да зърнете някоя знаменитост. Успех!


Няма коментари:

Публикуване на коментар